Няколко хиляди души протестираха в Чехия с искане за независима съдебна система

Марие Бенешова

Около 5000 души в Чехия излязоха вчера на протест, за да настояват за независимост на съдебната система, предаде ДПА.

Демонстрацията в центъра на столицата Прага беше организирана от движението "Милион мигове за демокрация".

Говорителят на организацията Бенямин Рол призова 73-годишната министърка на правосъдието Марие Бенешова да освободи поста, обвинявайки я, че е упражнила натиск върху главния прокурор Павел Земан да подаде оставка. Четиридесет и осем годишния Земан обяви, че в края на юни ще се оттегли след повече от 10 години на поста.

Чешкият премиер Андрей Бабиш е подложен на критики за възможни конфликти на интереси. Полицията отдавна го разследва за предполагаеми злоупотреби със субсидия за близо 2 милиона евро, свързани с ваканционното селище "Щъркелово гнездо", което се намира на 50-ина км южно от Прага.

В края на октомври в Чехия ще има парламентарни избори. Според извършено наскоро допитване популистката партия АНО на Бабиш се очертава като втората по големина политическа сила.

Анкетата на социологическата агенция Медиан показва, че АНО би получила 21 процента от гласовете, ако изборите се стояха сега, нареждайки се след коалицията на Партия на пиратите и партия "Кметове и независими", която е начело с 27 процента. В анкетата, осъществена между 1 и 4 май, са участвали 1000 души.

Споделяне

Още от Европа