Няколко хиляди души се стекоха на протестен марш в Москва

Полицията задържа "дежурните виновни" - Сергей Удалцов и Алексей Навални

Около осем хиляди души се събраха в неделя следобед на опозиционно шествие "Марш на милионите" в центъра на Москва, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на пресслужбата на столичното управление на МВР. По оценка на кореспондент на ИТАР-ТАСС в шествието са участвали не по-малко от 10 000 души, два пъти повече от заявените 5 000 участника. Организаторите твърдят обаче, че в проявата са взели участие над 20 хиляди души.

За акцията са дошли жители на различни региони на Русия, някои от които се оплакват, че мнозина от съратниците им "не бяха пуснати да отидат в Москва".

Шествието се отправи от Калужкия площад към Блатния площад, където в по-късните часове ще се състои митинг. В колоните крачат активисти на Левия фронт с червени знамена, членове на опозиционното движение "Солидарност", анархисти, представители на секс-малцинствата с разноцветни флагове.

Издигнати са плакати с лозунги против властта на Путин, с надписи "Долу самодържавието и престолонаследството", "Цялата власт - на Съветите". Има и социални призиви като "Искаме безплатно здравеопазване".

По-късно бе съобщено, че полицията е задържала трийсетина участници в протестния марш.

Сред задържаните са лидерът на опозиционния "Ляв фронт" Сергей Удалцов и блогъра Алексей Навални, които устроиха седяща стачка край кинотеатър "Ударник".

До сблъсъци между демонстранти и полицията се стигна в края на шествието. Малка група демонстранти се опита да премина полицейските заграждения и да стигне до Кремъл през мост на река Москва, но беше разгонена от частите за борба с масови безредици (ОМОН). Един човек е пострадал от бутилка със запалителна смес при сблъсъци край кинотеатър "Ударник" близо до Блатния площад. Леко ранени са и няколко полицаи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят