Няколко хиляди евакуирани заради пожар край Атина

Няколко хиляди евакуирани заради пожар край Атина

Няколко хиляди души в курортен район североизточно от гръцката столица Атина напуснаха домовете си, заради излязъл от контрол горски пожар, съобщава ДПА.

 

Службата за извънредни ситуации използва високоговорители, както и съобщения по радиото и телевизията, за да призове хората в района на Каламос да напуснат домовете си.

 

Нанесени са материални щети на около 20 къщи, а една е напълно разрушена. Евакуирани са два детски лагера с 320 деца. Властите затвориха и част от пътната мрежа в района, предаде БНТ.

 

Ръководителят на гръцката служба за гражданска защита Янис Капакис каза пред гръцка телевизия, че "пожарът е много труден".

 

В Туитър премиерът Алексис Ципрас призова всички правителствени служби да обединят усилия за борба с пожара.

 

Десетки къщи са унищожени от пламъците. Не се съобщава за пострадали хора, отбелязва ДПА.

 

Говорител на службата за извънредни ситуации каза, че още не е направена окончателна оценка на щетите, тъй като много от къщите в района се намират в отдалечени зони.

От 11 август в много региони в Гърция избухнаха силни пожари, последният от които в близост до столицата.

Според властите палежите са умишлено предизвикани преди големия църковен празник Успение на пресвета Богородица. На остров Кефалония на 11 и 12 август избухнаха осем пожара. На остров Закинтос бяха регистрирани 11 огнища, пострадаха жилищни сгради.

От началото на пожароопасния сезон в Закинтос силните пожари са общо 66. Пожари имаше и на остров Евбея.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?