Няколко хиляди медици от цялата страна излязоха на протест

Няколко хиляди медици от цялата страна протестираха пред храм-паметника “Ал. Невски” в четвъртък. Към митинга на лекарите и медицинските работници се присъединиха и събралите се пенсионери, които за пореден път стачкуваха срещу ниските си доходи.

Според организаторите на митинга в София - Българския лекарски съюз (БЛС) и Aсоциация на професионалистите по здравни грижи, са присъствали около 10 000 души, а според полицията те са били между 3000 и 5 000 души. Протести срещу кризата в здравеопазването имаше и във Варна, Бургас, Плевен и Добрич.

По думите на д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на БЛС, протестът се прави със средства на двете организации, а превозът на медиците от страната е поет от регионалните колегии.

В специална декларация, която бе връчена на председателя на парламента Георги Пирински и депозирана в Министерски съвет, протестиращите изложиха своите 16 искания. Лекарите настояват за среща и с премиера Сергей Станишев.

Те претендират вместо 4.2%, както в момента, за здравеопазване да се отделят 6% от БВП.

Лекарите искат председателят на управителния съвет на Здравната каса да си подаде оставката, а министърът на здравеопазването да се извини заради уронване престижа на медицинските работници.

За увеличаване на стартовите заплати на медиците и незабавно възстановяване на договорното начало между съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се настоява още в декларацията.

Ако исканията им не бъдат удовлетворени, медиците ще преминат към ефективни протестни действия. Райчинов каза пред журналисти, че след около седмица ще медиците ще преминат към едночасови прекъсвания на работата.

Нямаме политически искания, заяви председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов, като допълни, че кризата в здравеопазването е налице.

На митинга присъства и президентът на Федерацията на европейските лекари на държавна практика д-р Клод Ветцел. Според него здравеопазването не е приоритет на българското правителство. В България за здравеопазване се отделят два пъти по-малко пари, отколкото в другите страни в Европа, каза той от трибуната.

В същото време здравният министър Радослав Гайдарски определи протеста като спекулация на шепа хора от БЛС.

По-късно през деня в съобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ) се казва, че провежданата политика цели по-добър достъп до по-качествено здравеопазване.

От МЗ припомнят, че Гайдарски нееднократно е настоявал средствата за сектора да се увеличат. Според ведомството проблемите могат да бъдат решени в общините усилия на всички, а не с “конфронтация”.

И пенсионерите се включиха в протеста на лекарите

Пенсионерските организации също подкрепиха протеста на лекарите. Докато от трибуната медиците обясняваха причините, довели до криза в здравеопазването, на групички пенсионерите активно обсъждаха как това пряко се отразява върху тях.

Между скандиранията “Оставка, оставка” и исканията  на председателя на управителния съвет на касата Емил Райнов се прокрадваха и единични викове за оставка на социалния министър Емилия Масларова. Особено активна бе възрастна дама, която твърдеше, че Масларова задължително “трябва да си иде”.

Случайни минувачи, които отиваха в храна недоволстваха от митинга: “Не отиват да си вършат работата, а по цял ден протестират,” възмути се една гражданка.

Протестът започна с химна, а след първите няколко изказвания прозвуча и задължителната за всеки митинг песен – “Wind of change” на Scorpions. Присъстващите бяха подгрявани и със “Здравей, как си приятелю” на Фамилия “Тоника” и част от “Делю хайдутин”, изпълнена от една от протестиращите.

Под звуците на Одата на радостта в небето бяха пуснати и неколкостотин балона с надпис “Здравето е номер едно”.

Протестиращите бяха подготвили и колоритни плакати: “Гайдарски и Райнов са опасни за вашето здраве”, “Здравната каса – беззаконие от класа”, “Не убивайте хуманността и милосърдието”, “Повече пари за здравето на народа”, “НЗОК на пациентите, а не на администраторите” и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България