Няколко къщи в троянското село Шипково са застрашени от срутване заради свлачище

Няколко къщи в троянското село Шипково са застрашени от срутване заради активизирало се свлачище. До три вили и едни хотел не може да стигне с автомобил, а две къщи са без канализация и вода. За проблема съобщи БТА, позовавайки се един от собствениците на вила. По думите му улицата е пропаднала с 80 см.

Свлачището се е активизирало след поройните дъждове през последните няколко седмици. Според собственика причината за пропадането на пътя е спукан водопровод. "Ако продължи свлачището, има опасност къщите да пропаднат и дори да се срутят. Сигнализирахме общината. Дойдоха, видяха", заяви още потърпевшият собственик.

Заместник-кметът на община Троян Кольо Кацаров заяви пред БТА, че са предприети всички необходими мерки за укрепване свлачището. В момента специалисти изготвят геоложки доклад.

"Дали вследствие на земната маса се е скъсал водопроводът или водопроводът е помогнал за свличането на земната маса, това никой не може да каже със сигурност кое е първото", допълни Кацаров. По думите му според специалисти от ВиК вследствие на голямото количество дъждове и подпочвени води земната маса е тръгнала, при което се е скъсал водопровода. Ремонтните дейности ще струват около 50-60 хиляди лева.

Кацаров не се ангажира със срок кога проблемът ще бъде решен.

Споделяне

Още от България