Няколко ранени при силна експлозия в химически завод в Германия

Няколко души са пострадали от силна експлозия, станала във вторник вечер в химически завод недалеч от Бремен, Северна Германия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки местната полиция. Един човек, вероятно работещ в завода, е с тежки изгаряния. По-леко са пострадали няколко жители на градчето Ритерхуде, където се намира предприятието.

Причината за взрива все още не ясна. В завода е избухнал пожар и там още не могат да влязат следователи, предаде Ройтерс.

Експлозията е била много силна, чута е била на десетки километри и е нанесла материални щети на разположените най-близо до завода къщи. Пристигналите пожарникари не са установили във въздуха около горящото предприятие да има опасни изпарения.

Ритерхуде, град с население от 15 000 души, се намира северно от Бремен в провинция Долна Саксония. Заводът, в който е проехтял взривът, е на компанията Органо флуид, която извлича ценни компоненти от разтворители.

Мястото още не е достъпно за следователите заради твърде високата температура в резултат на взрива и пожара. На помощ са пристигнали 200 пожарникари и още 150 спасители, отбелязва ДПА.

Местните власти предупредиха над 14 000 жители в района, че е възможна евакуация заради взрива в завода за преработка на опасни отпадъци. Според британската телевизия "Скай нюз" хората са били посъветвани да не напускат домовете си.

Експлозията е разрушила предприятието и спасители продължават да търсят хора под отломките.

Местни жители неколкократно са се обръщали към властите с искане за закриване на завода.

Споделяне

Още от Свят