Няколко стотин души отново поискаха европейско правосъдие в София

Полицията изолира двайсетина контрапротестиращи за "младежи в парламента"

Няколко стотин души участваха в поредния марш за европейско правосъдие в София, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" и природозащитната организация "За да остане природа" в четвъртък.

Поводът за поредното издание на протестното шествие бе предстоящият повторен избор на председател на Върховния административен съд, след като преди ден президентът Румен Радев върна на ВСС предложението за назначаване на поста на Георги Чолаков.

Освен това от двете организации възразяват и срещу избора на "най-спорната личност" в новия състав на съвета за негов представляващ – Боян Магдалинчев.

Протестиращите се събраха на обичайното място –пред Съдебната палата, където останаха около час и след това се отправиха към Министерския съвет и парламента. Събитието по традиция бе съпровождано от събиране на малка група контрапротестиращи, които за разлика от предишни пъти сега бяха своевременно изолирани от полицията, която ги обгради с два буса и не им позволи да се конфронтират с останалите присъстващи. Групичаката почти през цялото време скандираше, че иска "младежи в парламента".

Основна тема по време на марша за европейско правосъдие бяха неизпълнените от България мерки, препоръчани в последния мониторингов доклад на ЕК, обхващаш 10-годишния период от влизането на страната ни в ЕС.

Освен това организаторите обърнаха внимание, че подготвяното от управляващите антикорупционно законодателство, целящо да отговори на очакванията от Брюксел, всъщност ще бъде използвано за саморазправа с политически противници.

Всеобщо недоволство предизвика и неотдавнашното изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, че българският гражданин "въобще не се интересува кои са добрите и лошите във ВСС". От "Правосъдие за всеки" иронично отбелязаха, че тази теза на Цацаров вероятно се дължи на срещата с руския му колега Юрий Чайка, тъй като в Русия спазването на човешките права и законността често се неглижира.

В протестното шествие се включиха и представители на някои от извънпарламентарните партии, като ДСБ, "Да, България", "Зелените", ДЕОС и други. Маршът премина спокойно и без ескалация на напрежение, за което спомогна и сериозното полицейско присъствие, съпътстващо събитието през цялото време.

Споделяне

Още от България