Няколко страни временно спряха ваксината на AstraZeneca, други не виждат основание за това

Няколко страни временно спряха ваксината на AstraZeneca, други не виждат основание за това

Норвежките здравни власти обявиха, че като предпазна мярка временно преустановяват поставянето на ваксината срещу коронавируса, разработена от AstraZeneca, предадоха световните агенции.

"Временно спираме използването на тази ваксина", заяви Геир Букхолм, директор на отдела за превенция и контрол на инфекциите към Норвежкия институт за обществено здравеопазване. "Очакваме информации дали има връзка между ваксинирането и случаи на кръвни съсиреци", добави той.

По-рано днес Дания също спря ваксинирането с AstraZeneca поради информации за случаи на образуване на тромби при хора, ваксинирани с AstraZeneca. В съобщението на датските здравни власти, взели решението, се казваше, че засега не е доказано за връзка между ваксината и кръвните съсиреци.

Същевременно италианската Агенция по лекарствата обяви, че като предпазна мярка е решила да издаде забрана за използване на цялата територия на страната на партидата ABV2856 от ваксината на AstraZeneca. Решението е взето след сигнали за някои сериозни странични ефекти, съвпадащи по време с ваксиниране с дози от тази партида. Здравните власти поясняват, че за момента не е установена причинноследствена връзка между ваксинирането с дози от тази партида и страничните ефекти, за които има сигнали. Те обаче си запазват правото да взимат по-нататъшни решения по въпроса.

Запознат източник казва, че до решението се е стигнало след два смъртни случая, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица 43-годишен офицер от военноморските сили е починал от предполагаем сърдечен удар, ден след като получил ваксината. Втори мъж, на 50 години, починал през уикенда 12 дни след като се ваксинирал. Според местни медии още в рамките на 24 часа след ваксинирането той се почувствал зле и така и не се възстановил.

Миналата неделя австрийските здравни власти обявиха, че са преустановили ваксинирането с препарата на АстраЗенека от партида ABV5300 след смъртта на една жена и прием в болница с белодробна емболия на друга жена след ваксинацията с две дози от ваксината от тази партида.

След това Естония, Литва, Латвия и Люксембург също преустановиха като предпазна мярка използването на ваксини от същата партида, която наброява един милион дози и е била доставена в 17 страни - Австрия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Люксембург, България, Кипър, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Малта, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция, посочва АНСА. Италия не е получавала дози от тази партида.

Вчера Европейската агенция по лекарствата обяви на базата на предварително изследване, че ваксината на AstraZeneca не е предизвикала смъртта на медицинска сестра в Австрия.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е на мнение, че ползите от ваксината на AstraZeneca са повече от опасностите. Това се посочва във второ изявление на агенцията в последните часове.

Засега няма признаци, че ваксинирането предизвиква състояния, които не са описани в листовката на препарата, се посочва в съобщението. Агенцията е на мнение, че ваксината може да продължи да се прилага до приключването на проверката на случаи на образуване на кръвни съсиреци (тромбози) след имунизация с този препарат.

Уточнява се, че проверката може да обхване всички съобщения за настъпили тромбози след поставянето на тази ваксина. До вчера са установени 30 подобни случая при общо пет милиона ваксинирани, отбелязва агенцията.

Същевременно днес британското правителство защити ваксината на АстраЗенека, разработена съвместно с университета в Оксфорд, предаде Франс прес.

Правителството я нарече сигурна и ефикасна. "Когато хората са поканени да се явят за ваксинация с тази ваксина, те трябва да го направят с пълно доверие", каза говорител на британския премиер Борис Джонсън.

Френските здравни власти не виждат причина да се преустанови използването на ваксината срещу новия коронавирус на AstraZeneca, заяви здравния министър Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.

"Ползите от ваксината са по-големи от рисковете", каза Веран на седмичния правителствен брифинг за коронавируса.

Испания не е регистрирала досега случаи на кръвни съсиреци, свързани с ваксината на компанията AstraZeneca, и ще продължи да извършва имунизация с нея, каза днес здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Дариас заяви, че е информирана за случаи на кръвни съсиреци при наскоро ваксинирани хора в Австрия, но каза, че "досега не е установена причинна връзка между ваксината и случаите на кръвни съсиреци", а Европейската агенция по лекарствата прави оценка на ситуацията.

По повод решенията на няколко държави да спрат прилагането на ваксини на AstraZeneca от партида ABV5300 говорител на ЕК, цитиран в четвъртък от БТА, отбеляза, че такава мярка не е препоръчвана от Европейската агенция по лекарствата. Той уточни, че проверката на въпросната партида, за която има съмнения, не е приключила.

Държавите от ЕС са отговорни да прилагат препоръките на лекарствената агенция и да не предприемат действия в разрез с тези препоръки. При странични проявления от ваксините отговорността е на производителя, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?