ОЛАФ:

Няма безспорни доказателства за престъпление на бившия еврокомисар Джон Дали

Няма безспорни доказателства, че бившият еврокомисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали (Малта) е замислил или съучаствал в престъпление. Това заяви във вторник пред Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент генералният директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Той добави, че това е уточнено в доклада, който ОЛАФ предаде на Европейската комисия и на властите в Малта и в резултат на който Дали бе принуден миналата година да се оттегли от ЕК. През май миналата година ЕК е получила информация, че п повод подготвяните промени в директивата за тютюневите изделия се правят опити за "намеса срещу заплащане".

Подобни съмнения бяха потенциално опасни за репутацията на замесения еврокомисар

и за доверието в цялата ЕК, коментира Кеслер. По неговите думи ОЛАФ по задължение е трябвало да предприеме разследване. Не са ни били оказвани външен натиск или въздействие, административното дело отне пет месеца, уточни той.

По думите на Кеслер било устаановено, че Дали се среща неправомерно с представители на тютюневия бизнес през 2010 г. и 2012 г. в присъствието на свой познат, предприемач от Малта.

Този предприемач поискал подкуп за оказване на влияние върху промените в законодателството на ЕС. На основата на съставения по тези обстоятелства доклад ЕК бе принудена да вземе политически и административни решения, заяви Кеслер.

ОЛАФ установила, че Дали се е срещнал със своя познат непосредствено преди предприемачът за пръв път да поиска подкуп от производител на снус (вид емфие, произвеждано в Европа единствено от шведското дружество "Суидиш мач" - бел. ред.).

Предприемачът се е обадил на Дали непосредствено преди и след като поискал подкуп за втори път.

Исканията за оттеглянето на директора на ОЛАФ заради този случай могат да бъдат отчетени като опит за оказване на натиск срещу независимостта на службата, тъй като според законодателството, регламентиращо неговата дейност, той може да бъде контролиран при изпълнението на своите служебни задължения единствено от съда, коментира днес Кеслер.

Според него, ако сега се стигне до оттеглянето му по политически съображения, това би имало отрицателно въздействие над всеки, който заеме след това поста.

Така повече няма да бъдат възможни разследвания срещу хора, заемащи постове на високи политически равнища. Подаването на оставка на основата на политически искания би навредило на независимостта в работата на разследващите екипи на службата, заяви Джовани Кеслер.

По-рано този месец малтийската полиция, която предприе разследване, уточни, че няма достатъчно доказателства за предявяването на обвинение на Джон Дали. Въпреки това ЕК заяви, че становището ѝ не се променя, а отстраняването на бившия еврокомисар се е наложило, тъй като оставането му на поста било "политически неиздържано".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?