Няма чужд заговор при пожара в склада за боеприпаси в Украйна

Няма чужд заговор при пожара в склада за боеприпаси в Украйна

Главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос изключи версията за чуждестранен заговор за саботаж като причина за пожара в склад за боеприпаси, в резултат на който бяха евакуирани хиляди хора, предаде Асошиейтед прес.

Пожарът, който избухна в склад на военно поделение във Виницка област, Централна Украйна, започна във вторник вечерта, като експлозиите на мястото продължават и досега.

Днес Матиос опроверга предишни изявления на властите, според които може да става дума за действия на група чуждестранни саботьори. Той заяви, че разследването работи по версии за престъпно нехайство, злоупотреба със служебно положение или саботаж от страна на отговорните за складирането на боеприпасите.

Матиос каза също, че следствените екипи са установили, че противопожарната сигнализация в склада не е работила и не е имало достатъчен брой хора за охраната му.

 

Властите оцениха щетите на 800 милиона долара. 24 000 човека бяха евакуирани вчера заради пожара и причинените от него експлозии. Друг голям украински военен склад бе разрушен при експлозии през март.

Загубата на амуниции, причинена от експлозиите в два украински военни склада тази година, са най-тежкият удар по боеспособността на страната от началото на конфликта с проруските сепаратисти през 2014 г., заяви днес секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов, цитиран от Ройтерс.

Турчинов подчерта, че военното командване на Украйна, включително началникът на генералния щаб Виктор Муженко, трябва да понесат отговорност за взривовете в Калиновка, в централната Виницка област. "Военните имат задачата да охраняват арсеналите и да бъдат готови за агресивните прояви на врага", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?