“Няма да е фатално” забавяне на съдебния инспекторат

“Няма да е фатално” забавяне на съдебния инспекторат

Няма да е фатално, ако стартът на съдебния инспекторат се забави заради проблемите в управляващата коалиция, заяви в петък пред БНР председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Повод за коментара му стана внезапното напускане на 12 депутати от парламентарната група на НДСВ през последните три дни. Без тези гласове броят на местата на тройната коалиция падна под 160, колкото са необходимите гласове за излъчването на членове на съдебния инспекторат.

“Аз се надявам тези бури в парламента и в отделните парламентарни групи да не се отразят върху развоя на съдебната реформа и на избирането на този толкова важен орган”, заяви Пенчев.  Според него политическите противоречия не би трябвало да доведат до бламиране на прозрачно проведената процедура по излъчване на 11 души за инспектората.

“Нищо фатално няма в това да не бъде конституиран един орган, който никога не е работил. Фаталното е, когато ние не си изберем председател на Комисията за регулиране на съобщенията, това е фаталното”, коментира председателят на ВАС.

Лична отговорност

Той заяви, че ще влезе в съдийските състави, които ще гледат по-чувствителни дела за касиране на изборите, когато те стигнат до ВАС. “Това ще го направя, за да знам поне, че търпим упрека към мене, да бъде персонифициран. Аз не обичам тези неперсонифицирани атаки - абе, едни твои съдии са взели пари, нали, са се обадили. Нека да кажат, ето, аз съм този. Аз поемам отговорността. Криво, право, съдът трябва да реши по някакъв начин”, каза Пенчев.

Той разкритикува законодателната власт за “огромната времева черна” дупка, която забавя окончателното решаване на делата поради бавната система за връчване на съдебните актове на заинтересуваните лица. Той поиска времето за обжалване на актовете да тече след тяхното публикуване на Интернет страниците а съответните съдилища.

“Те сложиха едни респектиращи срокове за разглеждане на тези дела - 14 дена на първа инстанция, 14 дена на втора, не повече от 3 месеца на трета. Аз обаче искам да ги питам господа народните представители, те не са предвидили огромната черна дупка, времева черна дупка, която е между двете гледания”, коментира той.

Комисията по досиетата не била права

Пенчев определи като “неправилна” позицията на Комисията по досиетата, която оспори решението на Софийския административен съд, който отхвърли решение на комисията, с което варненският координатор на ГЕРБ Павел Димитров бе обявен да сътрудник на Държавна сигурност.

“Комисията оспори правото на съда да има право на преценка, на тази съдия Ралица Романова, дето се казва, по един много некрасив начин изопачиха думите ѝ и направиха нещо, което не е правилно”, заяви председателят на ВАС.

Скандалът избухна след като се разбра, че според съда от нищо не се разбирало, че абревиатурата “ДС” означава “Държавна сигурност”.

“Не може една страна да вади извадки от дадено решение и да казва – “това са мотивите на съда, те са глупави, те са безсмислени”. В края на краищата съдът е съд, има право на мнение, има право на преценка”, заключи Пенчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?