Няма да "гърмят" шефове заради корумпираните служители на Капитан Андреево

По повод на акцията на МВР срещу корумпирани митничари на Капитан Андреево, която силно го изненада, директорът на Митниците Ваньо Танов заяви в четвъртък, че засега не предвижда да сменя заместниците си. Пред БНР той каза, че на национално съвещание в четвъртък ще се решава съдбата на смяната от 32-ма души, в чието дежурство бяха заловени осем митничари с подкупи.

Самото уволнение на митничарите е много трудно, защото законът е така написан, че те могат да си заминат едва след като съдът докаже, че са нарушили закона. Агенция "Митници" има горчивия опит да изплаща заплатите за няколко години на митничари, които съдът възстановява на работа, след като са били освободени по недоказани обвинения в корупция.

Ваньо Танов призна, че не е изненадан от размера на рушветите от по няколко хиляди лева дневно, като се има предвид коя е митницата, а именно Капитан Андреево.

"Надявам се всички задържани митничари "да се удавят", каза Танов в отговор на разказания виц от водещите, че митничарите се давят, защото плуват, загребвайки.

Танов каза това, което вече се знае - че не е бил уведомен за готвената акция на Капитан Андреево. "Не знаех за акцията и в това няма нищо странно. Като дългогодишен оперативен работник смятам, че това е правилен подход. Всеки административен ръководител би се опитал да противодейства, за да избегне скандал”, каза Танов.

Той обаче не вижда вина, че има корупция в системата и при неговото ръководство. "Нямам никаква вина (за корупцията в агенцията – бел. ред.)”, каза Танов и обясни, че за три години е освободил 1114 служители, голяма част от които "плували, загребвайки".

От началото на годината сме изпитали 5900 души, като от тях 118 са назначени на работа, обясни още Танов. "Тези хора са най-добрите в държавата. Пресяването е огромно, тъй като минават през всички тестове, които са възможни. Просто на митниците им трябва нов профил и аз мисля, че вече са преобразени. Само случаи като този в Свиленград могат да опорочат всичко постигнато”, каза Танов, като от думите му се разбра, че акцията на МВР на Капитан Андреево много го е засегнала.

Въпреки подбора изкушенията остават големи, призна бившият шеф на ГДБОП. По думите му пропускането на един камион с контрабандни цигари може да донесе на един митничар между 20 и 50 хил. евро, а началната заплата в структурата е 480 лв.

Именно затова се налага допълнително премиране. През миналата година всеки служител, хванал подобен камион, е получавал между 3 и 5 хиляди лева допълнителни пари. Само така корупцията щяла да се намали до минимум, смята Танов.

Шефът на митниците приветства идеята за местенето на институциите. "Има много млади хора с образование, които работят като сервитьори и чакат да се освободи място в София, защото в родните им градове няма работа”, каза той, повтарайки тезата на прекия си началник - финансовия министър Симеон Дянков.

Ако местенето се състои, по замисъл то ще тръгне от митниците, чиято агенция ще отиде в Русе.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?