Няма да има анкетна комисия по случая с "Държавен вестник"

Няма да има анкетна комисия по случая с "Държавен вестник"
Мнозинството отхвърли в сряда предложението на ПГ на левицата да се създаде анкетна комисия, която да изясни случая с публикуването в "Държавен вестник" на промени в Закона за медицинските изделия и прекурсорите, засягащи забраната на скрита реклама на наркотични вещества.

Преди ден от БСП заявиха, че настояват за анкетна комисия на паритетен принцип - по 1 представител от всяка парламентарна група, тъй като в зала е бил гласуван текст от закона, който изобщо не е минал на разглеждане и гласуване в ресорната здравна комисия. Според социалистите това е "фрапантно нарушение на конституцията и на правилника на НС".

При гласуването в сряда председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че в дневния ред има точка, която сама е предложила, и тя се отнася до нова промяна в закона. "Държа случаят да бъде изследван из основа и изяснен детайлно", заяви още Цачева, която обеща в четвъртък да изнесе всичко, което е станало в хода на "разследването", което е направила.

Мая Манолова от левицата коментира от своя страна, че са замесени няколко фирми, които ще се "облагодетелстват от скритата реклама" на наркотични вещества. "Това не е първият скандален случай, в който
се подменят текстове в крачка. Защо е парламентът, след като някой ще си дописва законите, които приемаме", попита Манолова.

След това зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов настоя точката от дневния ред, свързана с предложението на Цачева за нова промяна в закона, да отпадне. И това предложение не беше прието от мнозинството. "За" него гласуваха 61 народни представители, 145 бяха против, а 3-ма се "въздържаха".

Много е важно преди да пристъпим към прегласуване на закона, да изясним кой е направил нарушението и защо то се е случило, коментира от своя страна Лютви Местан (ДПС). Той също настоя за прегласуване и точката да отпадне. Предложението му също бе отхвърлено.

Така в четвъртък се очаква дебат по внесеното предложение на Цачева за промяна в закона в частта за скритата реклама на наркотични вещества, а анкетна комисия няма да има.

Темата за мистериозните публикации на два пъти на поправките в закона бе отворена от президента Георги Първанов, който заяви, че в ДВ са обнародвани промени, които той не е подписвал. В понеделник Цецка Цачева му отговори с писмо, в което призна за гафа и дори посочи, че през последните 10 години са направени 11 подобни "технически грешки“. 

Споделяне

Още по темата

Още от България