Няма да има дело за набеждаване срещу Делян Пеевски

Георги Христов

Прокуратурата отказа да образува дело за набеждаване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи "Капитал" в сряда. Постановлението е издадено от прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек.

Сигналът срещу Пеевски беше подаден от Георги Христов, който бе един от тримата задържани през юни 2014 г. по обвинения за подготовление за убийството на депутата. С това дело започна и масираната атака, която доведе до сриването на КТБ. В близките до Делян Пеевски медии излезе информация, че опитът за убийство е поръчан от Цветан Василев. В крайна сметка делото не доведе до нищо, но пък КТБ е в състояние на фактически фалит.

Прокурор Франтишек отбелязва, че не Пеевски, а един от неговите охранители е подал сигнала, че се готви убийство. Депутатът е бил разпитан чак след като тримата са били задържани и не може да бъде държан отговорен, че е набедил в престъпление Георги Христов, смята прокурорът.

В постановлението се допълва, че Делян Пеевски не е карал охранителите си да подават сигнал в полицията, а те са решили да направят това сами.

Адвокатът на Георги Христов Николай Хаджигенов коментира, че ще обжалва отказа на прокурор Франтишек. Той подготвя също така и иск срещу прокуратурата заради причинените на клиента му вреди с незаконното обвинение и задържане. Адвокатът сподели, че в продължение на половин година ръководството на СГП саботира опитите му да получи копия от материали по делото, които да му помогнат да подготви иска.

През октомври миналата година, при внасянето на сигнала за набеждаване срещу Пеевски, Хаджигенов е поискал и да се запознае с досъдебното производство, водено срещу клиента му. След като в продължение на четири месеца не получава отговор подава нова молба. На нея е отговорено, че ще получи поисканите копия чак, когато прокуратурата се произнесе по сигнала, подаден за набеждаване срещу Пеевски.

Преди десетина дни на адвокат Хаджигенов е отказано да получи материалите. Прокурор Анна Алексова отговаря, че адвокатът трябва да посочи причините, поради които му е необходимо тяхното предоставяне. Адвокатът обяснява, че е посочил причините още в първата си молба до прокуратурата.

Работата на прокуратурата по темата "Пеевски" винаги върви в една посока – неговото пълно оневиняване. Държавното обвинение вече отказа да образува дело срещу депутата от ДПС по сигнала на "Протестна мрежа". От прокурорските постановление личеше колко повърхностна е проверката на изнесените данни. През миналата година стана ясно, че са подправени тефтерите на Филип Златанов така, че инициалите ДП да станат на 10. Сякаш за по-сигурно и самите тефтери изчезнаха.

Прокуратурата категорично отказва да разкрие и информация за работата на депутата от ДПС като следовател. Преди три главният прокурор категорично отхвърли възможността да се самосезира заради интервюто на Цветан Василев. В това интервю Василев разказа, че Пеевски го е изнудвал да му прехвърли собствеността върху кредитирани от КТБ шест ключови за икономиката компании.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?