Гарантирано от британското правителство:

Няма да има дискриминация за българи и румънци от 1 януари 2014 г.

Катрин Барбър

Няма да има дискриминация за българи и румънци във Великобритания от 1 януари 2014 г., когато падат ограниченията за работа. Това обеща от името на британското правителство Катрин Барбър, зам.-ръководител на мисията на Великобритания у нас по бТВ в петък на много добър български език.

Тя допълни, че страната ѝ ще спази европейските си задължения и няма да има никаква разлика за българи и румънци спрямо гражданите от останалите страни членки на ЕС. "Няма да има разлика между един българин и един французин например. Ще има равни права за всички. Такава е позицията на правителството, всичко друго е спекулация“, заяви Катрин Барбър.

Британският дипломат посочи, че премиерът Дейвид Камерън и вътрешният министър Тереза Мей никога не са споменавали, че се предвиждат някакви ограничения за българи и румънци от 1 януари 2014 г.

В последните месеци редица британски медии предупреждават за орди от българи и румънци, които ще атакуват трудовия пазар на Великобритания след падането на ограниченията. Стигна се дори до абсурдни публикации, според които едва ли не цялото население на България и Румъния ще се втурне към Англия.

В британското общество има притеснения за злоупотреба с използването на социалните помощи не само от българи, а изобщо от имигранти, посочи Катрин Барбър. По тази причина работим за защита на социалната ни система от злоупотреби, допълни тя. Според Барбър партията на евродепутата Фараж, скандализирал българите с видео, в което казва, че "ако той е българин, веднага би си опаковал багажа”, няма нито един депутат в британския парламент. Той не е в правителството и думите му не бива да се приемат като официална позиция, обясни Барбър.

Според нея не е вярно, че в момента българските студенти в Англия са третирани по-лошо от тези например от Индия. За да дойдат да учат във Великобритания, индийските студенти трябва да получат виза, а това е доста по-трудно от исканата в момента т.нар. "жълта карта“ от българските студенти, за да могат да работят, обясни Катрин Барбър.

Тя допълни, че в момента се работи в добро сътрудничество с българските власти за решаването на редица въпроси. Като пример Барбър даде срещата в Министерството на образованието в четвъртък относно взаимното признаване на дипломи. Това ще бъде улеснение на българските специалисти след падането на забраната за работа на острова от 1 януари 2014 г., посочи Барбър.

Според посланика на България във Великобритания Константин Димитров пропагандата за опасността от нахлуването на българи и румънци се води само в някои медии, както и от политици, които са извън парламента.

Димитров посочи, че е трудно да се прогнозира колко българи ще отидат в Англия след падането на ограничението. Той даде пример с Ирландия, където след отпадането на подобно ограничение са заминали 385 българи, като всички те работят законно в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?