Няма да има дисциплинарно производство срещу прокурор Галя Гугушева

Галя Гугушева. Сн. БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) не е успяла да открие данни за нарушения при работата и личните финанси на заместник-ръководителя на апелативната спецпрокуратурата Галя Гугушева и затова няма да открие дисциплинарно производство срещу нея. Това реши комисията на заседанието си в понеделник, след като изслуша резултатите от проверката на работна група, която трябваше да се занимае с обстоятелства около магистрата и фирмите, свързани с членовете на семейството ѝ.

В момента все още текат проверки срещу Гугушева от НАП, Инспектората към Върховната касационна прокуратура и от Комисията за разкриване на конфликт на интереси. От ВСС казаха, че, ако тези институции открият нещо нередно, няма пречка да бъде образувано дисциплинарно производство. На този етап обаче пред ВСС прокурор Галя Гугушева е с чисти ръце.

Гугушева стана обект на проверки почти случайно – след като през декември бе номинирана от СДС за конституционен съдия, а не когато е била издигната за заместник - ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Гугушева сама оттегли кандидатурата си за Конституционния съд, след като ГЕРБ обявиха, че няма да я подкрепят, вероятно заради множество медийни публикации, разкриващи странните превъртания на милиони левове през фирми, свързани с членове на фамилията ѝ.

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов разпореди да започне пълна проверка по подозрението за пране на пари от фирми, близки до семейството ѝ. Същевременно председателят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на тази прокуратура и преназначаването ѝ за редови прокурор. Съдебният съвет все още не е решил какво да прави с това предложение.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров (следовател, избран от парламентарна квота по предложение на "Атака") заяви, че решението да не се образува дисциплинарно производство е взето със седем гласа "за", един "въздържал се" и един "против". Самият Тодоров заяви, че е бил против волята на своите колеги най-вече заради противоречивите изказвания на Гугушева пред медиите.

"Аз гласувах против (решението да не се образува дисциплинарно производство) основно заради изказванията ѝ. Веднъж тя представи "Лигъл партньрс" като семейна фирма, а после обясняваше, че не знае за какво става дума", каза Тодоров. Той даде пример и с обърканите публични изказвания на Гугушева за заемите, които са се разменяли в нейното семейство.

Въпросната фирма първоначално е била собственост на майка ѝ Тотка Ахчийска с капитал 5000 лв., след което е продадена на Гугушев - син, под чието управление капиталът е увеличен до 1.99 млн. лв. След това Ахчийска отново я придобива, купувайки я от внука си с пари, голяма част от които той ѝ дава като дарение.

Председателят на Етичната комисия уточни, че приема напълно мотивите на своите колеги да не се образува дисциплинарно производство. "Ние (ВСС) трябва да бъдем много убедителни, когато взимаме подобно решение. Най-лесно беше да се плъзнем по плоскостта на общественото мнение, но, когато взимаме решение, ние трябва да мислим и в перспектива. Ако ВСС вземе решение за дисциплинарно наказания, трябва после да го защитава и пред Върховния административен съд", каза Тодоров.

Той разказа, че Етичната комисия е направила пълна проверка на работата на Гугушева като прокурор, още преди тя да стане част от Специализираната апелативна прокуратура. Преди това тя бе прокурор от Софийската окръжна прокуратура. От ДАНС са направили проверка на семейните финанси, а инспекторатът на прокуратурата - дали има връзка на нейната работа като прокурор с делата на нейния син - адвокат Стефан Гугушев и негови партньори.

Без много подробности от ДАНС са обяви, че не са открили нищо нередно. Същото са обявили и от държавното обвинение. При това положение Етичната комисия е решила да не предприема действия спрямо Гугушева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?