Няма да има "капсулирани" министерства само на една от партиите в управлението

Не делим баница, а огромна отговорност, обяви Валери Симеонов

Няма да има "капсулирани" министерства само на една от партиите в управлението

Няма да има "капсулирани" министерства само на една от партиите в управлението – ГЕРБ или "Обединени патриоти". Ако министърът е от ГЕРБ, то задължително единият от заместниците му ще бъде от "Патриотите" и обратно, заяви Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и съпредседател на "Обединени патриоти" пред БНТ.

Той уточни, че не делят "баницата" с ГЕРБ, а се дели "една огромна, смазваща отговорност".

"Ще работим като един отбор", каза още Валери Симеонов цитирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с чиито думи е съгласен.

Той посочи, че ще има "17 силни отбора", колкото министерства е планирано да има. "Навсякъде трябва да имаме отбори от добре мотивирани, организирани и амбициозни хора", каза Валери Симеонов без да посочи имена на министри. Те ще станат ясни до седмица.

Към момента единствено публично е обявено името на премиера Бойко Борисов. Ясно е, че ще има четирима вицепремиери, каза неотдавна Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Неофициално се твърди, че Каракачанов и Валери Симеонов ще бъдат вицепремиери, като лидерът на ВМРО ще бъде и министър на отбраната, а лидерът на НФСБ – министър на енергетиката.

Взето е решение коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти" да бъде публикувано публично, "за да се знае, че няма никакви сделки под масата", каза Валери Симеонов. Той уточни, че няма "никакви задкулисни договорки".

Коалиционното споразумение е от 7 – 8 листа, в които всяка дума и дори запетайка са обсъдени най-внимателно, за да няма недоразумения, обясни той.

В споразумението е посочено структурата на управлението и как точно се взимат решенията. Предвижда се политически съвет, в който влизат по трима представители на ГЕРБ и на "Обединените патриоти", да взима решенията.

Министрите и техните заместници няма да са разпределени на квотен принцип по някаква формула, каза Валери Симеонов. Този въпрос ще бъде допълнително уреден с анекс към споразумението. Лидерът на НФСБ не уточни дали този анекс ще бъде публикуван, както самото споразумение за да е ясно всичко на обществото.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?