Няма да има незабавна помощ за Португалия и Испания

Няма да има незабавна помощ за Португалия и Испания

Министрите на финансите на европейските страни изключиха възможността за незабавно предоставяне на финансова помощ на Португалия и Испания, както и за увеличаване на кризисния фонд, в който в момента има 750 млрд. евро, предаде в сряда Блумбърг.

Ръководителите на финансовите ведомства смятат, че купуването на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще успокои финансовите пазари, разтърсени от дълговата криза.

ЕЦБ съобщи, че е увеличила чувствително изкупуването на облигации миналата седмица. Обемът на купените книжа стигна 965 млрд. евро, което е максимумът в последните 22 седмици. Съобщението не включва голяма част от сделките с облигации, сключени между 1 и 3 декември.

В края на срещата на министрите във вторник в Брюксел, бе съобщено, че те са изразили увереност, че Испания и Португалия ще могат успешно да намалят бюджетните си дефицити и сегашният обем на фонда за извънредна помощ е достатъчен, за да бъдат подкрепени двете страни пре необходимост.

Междувременно според португалския вестник "Публико" (Publico) министърът на финансите на Португалия Фернанду Тейшейра душ Сантус по бил подложен на силен натиск страната му да прибегне до помощ от ЕС.

От своя страна финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле в края на срещата заяви, че всеки, който залага на краха на еврото, просто ще загуби парите си.

Строс-Кан не изключва продължаване на срока на погасяване на гръцките дългове

Сегашната криза в еврозоната изисква "гробално решение". това каза ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан във вторник в Атина, където пристигна след края на двудневната среща в Брюксел на финансовите министри от ЕС.

"Ние не можем да решим проблема на отделната страна във всеки отделен случай. Необходимо е да имаме по-голям, глобален вариант за стабилизиране на еврозоната", отбеляза Строс-Кан.

Същевременно той за първи път не изключи публично възможността за продължаване на срока на Гърция за погасяване на задълженията по кредитната линия от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро, които страната получи през май. Заемът за пет години и трябва да бъде изплатен през 2015 г. Според гръцки източници правителството в Атина срокът да бъде продължен до 2024 година.

ЕК предлага общи санкции за нарушаване на правилата във финансовия фактор

В сряда Европейската комисия е одобрила съобщение до Съвета на ЕС и Европейския парламент, с което се засилват санкциите при нарушаването на европейските правила в сектора на финансовите услуги.

Според комисията сега съществуват такива правила в държавите членки на съюза, но те се различават значително и често нямат ефективен възпиращ ефект. По тази причина след преглед на националните режими за санкции, в съобщението са посочени необходимите нови усилия и се предлагат възможните общи действия в Европейския съюз за постигане на по-голямо сближаване и ефективност на националните режими.

Така, например, за нарушение в банковия сектор шест страни в ЕС не определят горна граница на санкцията, в девет тя е определена на 1 милион евро, а в седем - до 150 хиляди евро.

Според съобщението общите санкции, налагани в ЕС при нарушаване на правилата за финансови услуги могат да включват съществуващите вече на национално равнище видове санкции, техния размер както по отношение на финансовите институции, така и по отношение на лицата, отговорни за нарушенията.

Една от предвижданите общи санкции, която сега се налага само в отделни страни от Европейския съюз, е отнемане на правото на финансова институция да действа като такава след установено сериозно нарушение.

Ако една институция не се придържа към европейските правила в областта на финансовите услуги, борсовите оператори и ръководните кадри трябва да са наясно, че това няма да остане ненаказано и че реакцията ще е безкомпромисна, независимо къде в ЕС е извършено нарушението.

Сега в повечето случаи това не е така. В днешното съобщение се определят бъдещи насоки, с които да се гарантира, че наказващите органи ще бъдат по-силни и по-единни в целия Европейски съюз, за да се защитават по-добре интересите на гражданите, заяви при представянето на съобщението комисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?