Няма да има нови финансови санкции по програма "Административен капацитет"

Допълнителните проверки, разпоредени по нареждане на вицепремиера Зинаида Златанова заради случая с оперативна програма "Околна среда", няма да доведат до налагане на нови финансови санкции по вече изпълнени проекти по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Това заяви Моника Димитрова-Бийчър, ръководител на управляващия орган по ОПАК пред Mediapool.

 

Проблемът с кръстосването на правилата по обществените поръчки беше установен още при одита на операциите през 2010 г. по схемите на неправителствените организации по ОПАК. Тогава бяха наложени финансови корекции на тези проекти и сега нови не очаквам, каза Моника Димитрова-Бийчър. Тя уточни, че заради тези проблеми през следващите години не са отваряни нови схеми за финансиране на неправителствени организации по ОПАК.

 

До края на годината ни остава да разплатим още около 15 млн. лв. по ОПАК, за да няма загуба на средства, каза експертът.

 

Въпреки че имаме още почти година за договарянето на целия ресурс по програмата целта ни е до края на годината да постигнем дори наддоговаряне от 109%, каза още тя.

 

Правителството разреши наддоговаряне на средствата по всички оперативна програми с до 10% с цел намаляване на риска от загуба на средства.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?