Няма да има повече промени в ДАНС

Няма да има повече промени в ДАНС

Няма да има повече кадрови промени в ръководството на ДАНС. Това са обявили министър-председателят Бойко Борисов и новият шеф на агенцията Цветлин Йовчев пред служителите ѝ, съобщи правителствената информационна служба. В понеделник наследникът на Петко Сертов е встъпил официално в длъжност, след като по-рано през деня президентът е издал указа за назначаването му.

Заявката на Борисов и Йовчев на практика означава, че двете най-спорни фигури в ДАНС запазват постовете си. Това са съветникът на председателя Алексей Петров и зам.-шефът на ДАНС Николай Методиев.

Преди две седмици вътрешният министър Цветанов коментира, че не в съветническия пост е проблемът, а в хората. Очевидно обаче не е имал предвид Алексей Петров.

Николай Методиев се издигна до зам.-шеф на ДАНС след уволнението на Иван Драшков покрай скандала с "Галерия". Преди създаването на агенцията Методиев е бил началник на отдел в НСС. Именно в неговата каса е потънала разработката "Лиана", която е за незаконно финансиране на ДПС. Това нееднократно е заявявано от депутати от вътрешната парламентарна комисия в миналия парламент.

Драшков: Сертов започна "Галерия"

Изцяло приветствам идеята на премиера Бойко Борисов за разсекретяването на делото за подслушването на публични фигури "Галерия". Цялото обществото ще разбере как председателят на ДАНС Петко Сертов, говорителят на агенцията Зоя Димитрова и бившият депутат Татяна Дончева лъгаха през цялото време за това дело.

Думите са на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, който говори пред бТВ по-рано в понеделник.

Като първа лъжа Драшков определи твърденията, че той е разпоредил образуването на делото. След побоя над журналиста Огнян Стефанов и обществения шум, който се вдигна заради разработката "Галерия", от ДАНС заявиха, че тя е започнала, когато председателят Сертов е бил в отпуск, а функциите му са се изпълнявали от Драшков.

Той обаче твърди, че преди да излезе в отпуск, Сертов е разпоредил образуването на това дело на директора на "Вътрешна сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев. Реално Сертов е бил в отпуск, когато разработката е започнала, тъй като до стартирането ѝ има технологичен период от около една седмица.

В разгара на скандала бившият депутат Татяна Дончева, чиито телефон фигурираше между кориците на "Галерия", съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката.

Писанчев, който също се прости със службата си заради делото, отрече самоволно да е правил какво и да е, а отговорността за започване на делото започна да се прехвърля между Петко Сертов и Иван Драшков, което очевидно продължава и до днес.

"Мой подпис не стои под него. Когато се види кой е разписал, ще стане ясно кой стои зад разработката. Аз по онова време не бях председател, а зам.-председател на ДАНС и не съм разпореждал на ръководителя си какво да прави. Основната причина за това дело беше, че от ДАНС изтичаше информация към медиите", коментира Драшков.

Той изтъкна, че на него не му е известно да са подслушвани политици по делото "Галерия". Разпечатките не означават, че тези хора са подслушвани. Татяна Дончева тогава извади разпечатките, за да предизвика скандал, каза Драшков и подчерта, че не знае за какво е използвана информацията.

Надявам се да се разсекрети делото "Галерия", защото Татяна Дончева вече твърди, че това не може да стане. Стига да има политическа воля, то може да се разсекрети, смята Драшков.

Неговото мнение обаче е, че отварянето на разработката няма да е достатъчно, за да се разберат мотивите за нейното започване.

Драшков заяви, че с Петко Сертов са били дълги години колеги, но "политиката, в която той се въргаля през последните години", е причина след като е разпоредил някои разработки, да си измие ръцете с подчинените си.

Бившият зам.- шеф на ДАНС предложи председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов да повика всички служители на ДАНС, работили по тази разработка, да разкажат за нея в комисията на открито заседание. "Искам да разкажа на обществото по какъв подъл начин бях отстранен от ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?