Няма да има референдум за водната концесия на София

Решението да няма референдум за водната концесия бе взето на фона на протестиращи столичани. Сн: БГНЕС

Столичният общински съвет отхвърли искането на БСП за провеждане на местен референдум за прекратяване на концесията със "Софийска вода". Всички политически сили, без БСП и ВМРО, гласуваха против.

В продължение на три часа политиците се упражняваха на тема истина, популизъм, неустойки и компенсации за концесионера. И от ляво, и от дясно бяха единодушни, че концесионният договор е "грабителски", но е сключен от едни други управляващи, които вече не са в общината.

Разминаването беше дали да се прекрати концесията или да продължи. От ГЕРБ, СДС и ДСБ бяха на мнение, че вредите от предсрочното прекратяване ще са много по-големи от това концесията да остане, като се направят усилия за предоговаряне на условията по договора с концесионера. БСП и ВМРО настояват за прекратяване на неизгодния концесионен договор.

Дебатите се проведоха на фона на недоволни граждани, пеещи патриотични песни и развяващи националното знаме. В началото на заседанието техният брой беше около стотина, но след три часа намаля до десетина. В един момент дори охраняващите ги полицаи бяха повече от тях. Протестиращите носеха плакати: "Искаме референдум за водата", "Имам мечта: обществените ресурси в ръцете на народа", "Капка по капка от София изтекоха милиони", "Софийска вода", оляхте се!".

Концесията като брак по сметка

Брак по сметка в полза на концесионера и в ущърб на столичани, който трябва да се разтрогне. Такова сравнение на водната концесия направи общинският съветник от БСП Альоша Даков.

Председателят на групата на БСП в общинския съвет Милка Христова каза, че в договора има условия за развалянето му при форсмажор, като за такъв се приема и провеждането на стачка, локаути, стига протестиращите да не са от персонала на компанията. Според Христова се спекулира и с размера на неустойката, която би се изплатила при прекратяване на договора. Нейната сума тръгна от 34 млн. лв. и на думи вече набъбна до 1 млрд. лв., според оценките на политици от различни политически партии.

С прекратяването на концесионния договор няма да се отблъснат инвеститори, а напротив ще е знак, че не могат да се сключват грабителски договори и ще получим уважение от инвестиционната общност, каза Милка Христова.

Няма общински съветник, който да не иска да бъде прекратен концесионния договор, каза Прошко Прошков от партията на Меглена Кунева – "България за гражданите". Според него обаче правилният въпрос за референдум е "желаете ли да се прекрати концесионния договор за водата, като всеки гражданин плати за това между 600 и 1000 лв., изискуеми веднага". Тогава според Прошков отговорът вече ще е друг.

Ангел Джамбазки от ВМРО даде за пример Париж, който е развалил без да плаща неустойки водната концесия с "Веолия", която в момента е мажоритарен акционер в "Софийска вода". Да се помъчим да намерим начин концесията да бъде развалена така, че да не се плащат неустойки, призова Джамбазки и препоръча да се попита кметът на Париж как става това.

От ГЕРБ обаче веднага изразиха съмнение, че френският договор не е бил като българския, наречен и от партията на Бойко Борисов "грабителски".

Прекратяването на концесията генерална грешка

Прекратяването на концесията ще е генерална грешка, защото концесионерът ще продаде бизнеса си с огромна печалба за сметка на софиянци, каза Валя Чилова от ГЕРБ. Тя обясни, че при прекратяване без правно основание минималните компенсации са най-малко 200 – 300 млн.долара.

Според Владимир Кисьов от СДС провеждането на референдума ще доведе до злини и е по-добре да се върви към предоговаряне на концесията, защото другото е голям "кяр" за концесионера.

Вили Лилков от ДСБ смята, че има добри възможности да се постигне предоговаряне на концесията с по-добри условия за столичани.

За много по-сериозен контрол при изпълнението на концесионния договор от страна на Столична община, призова Любка Качакова от НДСВ. Според нея големият проблем ако се тръгне към разваляне на договора, е липсата на точен анализ за размера на дължимана неустойка.

Последната дума преди отхвърлянето на референдума от съветниците беше на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Според нея е много важно гражданите да бъдат достатъчно добре информирани, защото само тогава се вземат правилните решения.

В концесионния договор е записано, че изплащането на финансовите задължения трябва да стане в срок до 45 дни след прекратяването на концесията, каза Фандъкова. Тя допълни, че ако се стигне до прекратяване на този договор, ще трябва да се обяви конкурс за нова концесия. Според Фандъкова не може да говори за пряка връзка между прекратяването на договора и цената на водата, защото тя се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?