Няма да има закон за отвличанията

Премиерът Бойко Борисов се отметна от идеята да се пише специален закон за отвличанията, като вместо това се предвижда да бъдат увеличени санкциите за подобен вид престъпления в Наказателния кодекс. Министър-председателят бе сред гостите на академичното тържество на Великотърновския университет по повод предстоящия Ден на народните будители.

Преди седмица Борисов лансира тезата си, че трябва да има закон, може и от "една страничка", но в който да има предвидени наказания от 30 години до доживотен затвор. Това се случи веднага след отвличането на 20-годишния студент Румен Гунински, син на правешкия бизнесмен със същото име.

Премиерът обясни пред студентите от ВТУ, че се е отказал от специалното законодателство, след като се е консултирал с експерти. Сега Наказателният кодекс определя затвор от 3 до 10 години като достатъчно наказание за подобен род престъпления.

Борисов съобщи още, че държавата ще открие специален фонд с бюджет от 100 000 лева, който ще стимулира свидетели на отвличания да предоставят информация на МВР.

Извън това Борисов заяви, че е открит микробусът, с който бе отвлечен Гунински. По информация на Mediapool белият автомобил е открит силно обгорял край столичния квартал Бистрица и не пази следи от похитителите.

Белият бус е бил откраднат преди месец в София. Номерата на рамата отговарят на оригиналните, но превозното средство е било с регистрационни номера на друг изчезнал автомобил.

Споделяне

Още по темата

Още от България