Няма да изпълня нелегитимните решения на Областния съвет

Ако имаше смисъл свикването на този Областен съвет и ако беше легитимен, всички щяха да присъстват . По това време аз бях в София, проведох разговор със зам.- председателя на СДС Емануил Йорданов.

Освен това има подписка от 30 члена на Областния съвет, които бяха в София, но те не са съгласни с начина, по който се свиква съвета.

Така че тезата за нормалността на отпускарския сезон изобщо в случая е невалидна.

Какво казахте на Йорданов и какво той ви отговори? Всъщност Емануил Йорданов беше представителят от НИС, който легитимира Областния съвет с участието си в него.

Това беше много странно.

Аз му напомних, че съм поела ангажимент пред НИС и пред лидера Надежда Михайлова, при това в присъствието на тези колеги, които пожелаха да бъде свикан Областен съвет и те също би трябвало да се чувстват ангажирани, че съвет ще свикаме тогава, когато имаме кандидатура за кмет. Така че това беше един много сериозно аргументиран ангажимент и той трябваше да бъде спазен.

Как ще коментирате поведението на НИС?

За мен е странно, защото поне самият Емануил Йорданов да каже пред Областния съвет, че има подписка, която е адресирана до всички членове на НИС. Просто трябваше да има някаква реакция.

Смятате ли, че Надежда Михайлова не знае за тази подписка?

Не е възможно - тя е връчена лично на всеки от НИС. Представител на една от организациите лично е връчил на всички членове на НИС подписката.

Сега ще изпълните ли заедно със заместниците си решенията от понеделник?

Решенията от понеделник са доста странни, защото това е било едно събрание, на което доста произволно са се издигали кандидатури. Решено е било областното ръководство да разговаря с тези хора, но това е процедура в пълен разрез с приетите правила от Националния съвет. Така че аз не виждам за себе си никакъв правомерен ангажимент да спазвам това решение.

Аз свиквам във вторник заседание на ръководството с дневен ред - разработване на проект на листата от общински съветници. Но това, което е решило това събрание, с претенциите за Областен съвет - нека тези, които са го организирали, да си проведат и осъществят своите решения.

Вие не се ли чувствате изолирана в момента?

Не се чувствам изолирана, защото смятам, че по-голямата част от организацията са отговорни членове на партията и те много добре разбират какво става в момента. Чувствам се подкрепена от тях.

За какво става дума тогава? СДС - София не се ли разцепи?

Този Областен съвет нямаше никакъв смисъл и мисля, че резултатите от него ще покажат това.

Не смятам, че СДС - София се е разцепила.

Надявам се, че тези хора, които толкова упорито демонстрират някаква активност, най-накрая ще разберат, че това не е от полза на организацията.

Смятате ли, че има някакъв сценарий, защото едва ли не се остава с впечатление, че областното ръководство може да работи и без вас като лидер?

Някои може би целят да се създаде това впечатление. Без всеки може да работи областното ръководство, но областното ръководство е орган с определен статут, определена численост и решенията му са легитимни, когато се събира в състава, в който трябва да се събере.

Има норми и за това смятам, че един по-сериозен анализ на станалото ще покаже, че наистина това беше проява на недостатъчно отговорни хора.

Очаквате ли извинения или може би ще направите взаимни компромиси? Вие говорите ли си с хората от НИС?

Аз с хората от НИС говоря, когато ме поканят на разговор. Ако някой трябва да се извинява - трябва да се извинят тези, които тези дни изсипаха в медиите какви ли не упреци, включително и лични, към мен. Но аз не очаквам и не искам това. Такива отношения са възможни между възпитани хора.

Как ще коментирате призива на говорителя на СДС Николай Младенов да не се спекулира с името на Иван Костов?

Това е нормален сигнал от страна на НИС и аз се надявам, че "активните" ми колеги от Областния съвет ще разберат, че са увличат в сценария си.

След като е противоуставен Областният съвет, не смятате ли да сезирате главния секретар на СДС или Контролния съвет на партията?

Аз няма нужда да го сезирам, мисля че има достатъчно грамотни членове на организацията, които могат да направят това. Надявам се вече да са го направили.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?