Няма да отваряме глава "Енергетика" заради съдебното решение за АЕЦ

Решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе отменено решението на кабинета за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г., няма да попречи на преговорния процес с Европейския съюз.

Решенията на българския съд пораждат правен ефект само върху територията на страната и нямат пряк ефект върху общата позиция по глава "Енергетика", приета на междуправителствената конференция на страните - членки на ЕС. Тази позиция изрази днес главният преговарящ и министър по европейските въпроси Меглена Кунева. Глава "Енергетика" бе затворена успешно през октомври 2002 г.

ВАС не е отменил точката от постановлението на Министерския съвет, с която Кунева е упълномощена да внесе в ЕС допълнителната информация по глава "Енергетика". Именно в допълнителната информация по тази глава се съдържа ангажимента за затваряне на двата реактора през 2006 г.

Кунева бе категорична, че решението на съда ще бъде изпълнено, но не каза какви ще са правните последици върху преговорите по глава "Енергетика".

Тя и външният министър Соломон Паси са депозирали в МС писмо, с което молят "правният отдел да даде интерпретация на това как да се изпълни решението на ВАС и тези предложения да бъдат разгледани на редовно заседание на правителството." Според Меглена Кунева МС ще вземе решението на заседанието си тази седмица, или следващата и дотогава не би трябвало да се правят коментари.

Правителственият говорител Димитър Цонев заяви, че не е необходимо да се прегласува позицията за затварянето на двата блока. Решението на съда няма да попречи на преговорния процес с ЕС, защото накрая всички глави се отварят и отново се затварят, каза Цонев. Той допълни, че позицията за закриването на двата блока е свързана с искането за партньорска проверка на атомната централа от страна на ЕС.

Още в петък зам.-председателят на ПГ на НДСВ Константин Пенчев заяви, че решението на съда няма да се отрази върху преговорите на България по глава "Енергетика". "Отражение няма да има, защото главата е затворена, има постигнати спогодби, споразумения между правителството, което по Конституция е овластено да води преговорите и външната политика. Решението на ВАС не би могло да се отрази и да има влияние върху поети от България международно - правни ангажименти, то не е задължително за страните - членки на ЕС", е мнението на Пенчев.

Също в петък от левицата изразиха мнението, че решението на съда налага незабавни действия от страна на правителството и то трябва веднага да отвори глава "Енергетика". Делото във ВАС за двата реактора беше образувано по искане на няколко депутати от левицата.

Меглена Кунева припомни, че и при внасянето на жалбата, и при първото заседание на съда, Любен Корнезов и колегите му са настоявали ВАС да спре изпълнението на правителственото постановление. Съдиите обаче са определили искането им като неоснователно с мотива, че се касае за акт, който вече е станал международно достояние, а "непосредственият резултат - затварянето на блоковете, е бъдещо събитие, което евентуално ще настъпи през 2006".

"Въпросът е много сериозен, не виждам защо трябва да се вземе решение в рамките на един - два дни, самият съд не налага подобно поведение. Той не отменя точка две от решението на МС - предоставянето на информацията на междуправителствената конференция, което означава, че действията на главния преговарящ при депозирането на решението са факт и не са поставени под съмнение", посочи Кунева.

Затова тя е спокойна, че МС изпълнява закона и волята на съда. "В рамките на една - две седмици, след сериозен анализ, правителството трябва да излезе със становище и по решението на съда. То ще бъде изпълнено, въпросът е да бъде изпълнено точно така и по начин, по който е демонстрирана волята на съдебната власт и по-специално на ВАС", подчерта главният преговарящ.

Тя обясни, че не е коментирала проблема с Еврокомисията, защото там очакват становището на правителството, а такова засега няма.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?