Няма да подкрепим никакво правителство, ако не е с наш мандат

Движение България на гражданите ще кандидатства за ЕНП, но това не е разменна монета за подкрепа на ГЕРБ

Меглена Кунева, Сн: БГНЕС

Прокурор Кокинов, бившият премиер Бойко Борисов и министърът му Мирослав Найденов обсъждат в разговор, пълен с фриволни изрази, как да се избегне присъда срещу Найденов – това е последният изтекъл таен аудиозапис в публичното пространство. Какво трябва да се случи оттук нататък?

 

Това е антиутопия, която не четем, а живеем. Оруел се е сбъднал – това е може би най-страшната антиутопия. Не се учудвам, че Евгени Дайнов нарече книгата си "Новите варвари". Първото нещо, което изживяхме, бе, че един човек, който трябва да има знание, тежест и визия да управлява европейска държава, каза, че много се гордее, че е чел само "Винету". Има интуитивно интелигентни хора, които може би не са чели, но те искат децата им да четат.

 

Имаме още един разказ от нашата антиутопия – това е скандалът с Мишо Бирата. Това, което се случва в момента, е повторение на онзи скандал, само че с размер на ядрен взрив. Слушаш какво си говорят тези хора в записа, как си го говорят и си казваш: Титаник на мисълта.

 

Потъваме, или сме потънали?

 

Смятам, че оркестърът още е останал. Има безкрайно много нормални хора. Искам обаче да изброя ненормалните неща и да попитам къде бяха нормалните водачи на нацията, включително в журналистиката, интелигенцията, бизнеслидерите.

 

След Мишо Бирата имахме "Аз ги подслушвам министрите ми, защото съм мнителен". Как ще подчиняваме живота на страната си на характеропатията на един или друг читател на Винету? Министрите – тези лидери в своята област, се съгласиха с това да ги слушат. Само Маргарита Попова каза, че не е съгласна.

 

След това дойде коалицията "Марковска". Пореден разказ в нашата антиутопия. Лекарите от Горна Оряховица също са част от нея. Двама души съм чувала да обявяват в България лекарите за престъпници – единият е Муамар Кадафи, другият е Цветан Цветанов.

 

Как се прави кампания в такава обстановка?

 

Най-тъжното, което ми се случи в кампанията, бе една жена във Видин – тя ме спря, каза че ме харесва и точно затова ме посъветва да се оттегля, защото цитирам: "от нас нищо не става".

 

Борисов направи нещо изумително – нещо, което само БКП успя да направи по време на Кръглата маса. Тогава един от БКП се обърна към Елка Константинова и ѝ каза: "Всички сме грешни, госпожо Константинова, всички сме грешни". Ето това направи господин Борисов, той каза: "Всички са еднакви, всички са като мен". Не, не са всички - хората излязоха на протест точно срещу това. Има всякакви теории на конспирацията за протестите и падането но кабинета, но в крайна сметка с това правителство се случи. Хората свалиха правителствата на Виденов и Борисов. И как няма, вие разбирате ли, че 100 000 малки и средни предприятия бяха убита с подслушване – това е моята лична конспиративна теория.

 

Това не е ли малка хипербола?

 

Не е. Подслушването съсипа икономиката, защото страхът е изключителна спирачка в икономиката. Когато вдишваш страх, издишваш подчинение. Когато знаеш, че ще кандидатстваш за обществена поръчка и те подслушват, знаеш, че си в ръцете им. Знаят с колко пари разполагаш, знаят къде са ти слабите места, от какво се страхуваш, кога е падежът на кредита ти.

 

Политическото подслушване беше само обвивката. Но вътре, под нея, има отвратително, слузесто и пихтиесто нещо, зад тази черупка е икономическото подслушване. И то уби икономиката.

 

Иначе – политическото е тотално счупено. То е като в Кръстника – всичко е лично.

 

Недоверието, което Борисов целеше, се превежда така – той не иска дори на него да му вярват, иска всички да знаят, че може да ги купи или да ги изплаши. По тази причина и на подсъзнателно ниво, продавайки си гласа, гражданинът смята, че отмъщава – така и така е притиснат да гласува за някого, поне да му вземе 100 лева.

 

Имате ли данни, че ГЕРБ купуват гласове?

 

Нали говорихме за мафията – опитват се точно като нея да минат малко по-евтино, като има много плашене. На някои се опитват да купят гласа, други се опитват да сплашат, на трети обещават.

 

Смятате ли, че без Цветан Цветанов партията на Борисов би била по-приемлива за коалиция?

 

Не виждам никакви признаци за "добрия ГЕРБ". Всеки, който се е свързал с мафията, си е останал там. А ГЕРБ действаха така. Много съжалявам за хората, които им повярваха. Вчера в град Елена видях двама мъже, които си говориха и се опитваха да убедят себе си, пък и мен, че Цветанов е лош, а видите ли Борисов бил добър. Малко след този мой разговор Цветанов каза, че за всяко свое действие е информирал Борисов.

 

Не изключвам Борисов да е имал порив да направи нещо добро, но той трябваше да се захване наистина с организираната престъпност и корупцията, каквито бяха обещанията му. Трябваше да го стори – познава организираната престъпност, да не ме разберете погрешно – бил е главен секретар. Само че както каза един журналист, вместо Борисов да реформира съдебната система и да спре организираната престъпност, той спря съдебната система и реформира престъпността.

 

Заговаряйки за съдебната власт - как трябва да се реформира тя. Във вашите 31 мерки има "обещание" за промяна на конституцията. Как ще се случи това?

 

Много важно, според мен, е да се сложи ред в системата. Трябва ясно разграничаване кое е съдебна система и кое е правоохранителна. Трябва да се сложи ред в досъдебната фаза, ред в прокуратурата, разследването и да се знае кой контролира.

 

Смятам, е изключително важно ВСС да бъде двукамарен – прокурори и съдии.

 

Индивидуалната конституционна жалба също е от изключителна важност, но това означава създаването на още един Конституционен съд, пример има в Германия.

 

Искаме независимост на общините – това също означава промяна на конституцията.

 

Твърдите, че депутатите не трябва да ползват служебни автомобили, да не ползват безплатен паркинг и почивни станции. Не е ли малко популистко подобно искане, писано в унисон с протестите срещу политическата система?

 

Какво популистко има в Швеция и Дания? Тези привилегии са изключително дразнещи. Същото е все едно да кажеш: стягаме коланите, правим икономии, няма пари за образование и прочие и през това време ГЕРБ има 29 милиона партийна субсидия на депозит. Защо? Цялата история прилича на Тодор Живков, който си вади джобовете, обръща ги и казва: "Нямам пари, ето нямам". А в джобовете си няма пари, защото всичко, което ползва, минава през държавата. Същото е с ГЕРБ и партийната субсидия, същото и с депутатските привилегии.

 

Нека всяка парламентарна група си наеме коли, шофьори. Нали за това са партийните субсидии.

 

От колите към пътищата. Едно от обещанията ви е, че ще изградите повече пътища от всяка една партия досега. Това подигравка към ГЕРБ ли е?

 

Мисля, че имаше малко спортна злоба в това. Не е невъзможно обаче, защото сме в началото на нов седемгодишен период. ГЕРБ не построи толкова много изградени магистрали, т.е. не са поставили летвата високо и няма да ни затруднят. Ще ни затрудни обаче, че все още няма готови проекти – няма отчуждаване, а обществените поръчки са под всякаква критика. Тези фактори са спирачките пред това да се усмихна ведро и спокойно на това обещание и да кажа: да, 100% ще го направя.

 

Как си обяснявате, че последните социологически проучвания сочат спад в рейтинга на България на гражданите?

 

Не ми е работа да обяснявам социолозите, още повече в тази изключително отровена среда. Стремя се подкрепата за България на гражданите да бъде повече от тази, която получих на президентските избори.

 

Хора като Йонко Грозев, като Людмила Елкова, като Калин Томов, Сергей Петков, Найден Зеленогроски, Крил Аврамов – дават добавена стойност към това, което аз съм правила в политиката. Защото хората виждат – ГЕРБ отвлякоха държавата. Отвлякоха я точно така, както с лъжа отвлякоха Плевен от Зеленогорски и той не успя да спечели изборите там.

 

Като споменавате отвличане, какво мислите за думите на бившия депутат Емил Димитров и бившия министър Найденов, които казват, че са извели семействата си от страната, защото се страхуват за сигурността им тук?

 

Не само че са изплашени за семействата си, те държат показанията си в чужбина. Шокиращо е. Тези хора не вярват на изпълнителната власт, на съдебната власт. Не вярват и на медиите, защото най-силното оръжие е да депозираш това, което имаш и знаеш пред една медия и тя може да те защити, ако има кой да я чуе.

 

Друго ваше обещание – гражданско участие в регулаторните органи. Не е ли ангажиментът отново реверанс към протестиращите?

 

Давах този пример по време на цялата президентска кампания. Затова и протестите не ме изненадаха. Нещата, които тогава смятах и продължавам да смятам, че могат да усъвършенстват политиката, съм го виждала и работила. Подобни квоти са огледалата за обратно виждане, за да не катастрофираш.

 

Виждането ви за преките и косвените данъци?

 

Без резки промени. Смятаме, че е разумно запазването на плоския данък. Косвените данъци са доста тежко нещо. Едно от нещата, които предложи Найден Зеленогорски, е част от парите, които сега отиват централно, да останат в съответната община. Купуваш си химикалка или книга във Видин и част от този данък остава във Видин. Знам обаче, че всяка гениална идея, свързана с данъци, изисква информация за истинското състояние на бюджета и знание коя администрация ще го прави. Как се казват хората, които ще го правят. В този ред на мисли – честито на Хасково, вторият в листата на ГЕРБ е бившият шеф на НАП. Непостижимо е това.

 

Защо в партията ви имаше разделение, още преди да се явите на първите си избори?

 

Няма никакво разделение. Няма да навлизам в теории на конспирацията, но според мен има тласък да се случи подобно нещо точно сега. Беше удобно да се появи "разцепление".

 

Формалният повод бе, че госпожа Каназирева не бе одобрена за водач на листа.

 

Разразяването на скандала бе навременно, за да не се случи утре в парламента. Калинките трябва да си отлитат.

 

Ще кандидатствате ли в ЕНП?

 

Ние сме написали в програмата си, че ДБГ е дясно-центристка партия. Знам защо ме питате – дали с едно подобно кандидатстване някой няма да ни извива ръцете. Отговорът ми е - не. Предварителното условие е, че никой няма да ми извива ръцете за коалиция с ГЕРБ. Още повече призовавам и партньорите на ГЕРБ от ЕНП да обърнат сериозно внимание върху действията и поведението на Борисов по отношение на съзнателното рушене на институциите в България.

 

Ако Цветанов бъде отстранен, има ли възможност за преговори между вас и ГЕРБ?

 

Не. Имаме решение на Националния съвет, казали сме, че в коалиции не влизаме, защото не могат да доведат до нищо. Представете си, че Цветанов го няма, но след това какво – ще преговаряме да няма политически чадъри, как ще се случи това?

 

А бихте ли отстъпили пред правителството на националното спасение, каквато теза лансират БСП и ДПС. Т.е. лидерите отстъпват, управляват експерти.

 

Има мандати – първият го получава първата партия. Те могат да предложат когото намерят за добре, но това е техен мандат и те държат правителството, те преговорят за него, на тях се отчитат. Ако мандатът стигне до нас, което е напълно възможно, ние ще съставим кабинет, за който ние ще носим отговорност.

 

Да ви разбирам ли, че няма да подкрепите и да влезете в никакво правителство, което не е с мандат на вашата партия?

 

Да. Наши членове в правителства на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", ДСБ и прочие няма да има, защото то е с мандат на тези партии. Ако мандатът дойде при нас – имаме програма, три стълба на управление. Ще излезем, ще предложим хора, а който иска, нека ни подкрепи.

 

Как ще стане това, като вие няма да имате мнозинство?

 

Няма да имаме, но ще предложим хора, които могат да вършат работа. И който иска, нека ни подкрепи. Това е истинско правителство на малцинството, а не да отидеш да разбиеш няколко парламентарни групи и да направиш мръсна коалиция зад гърба на всички.

 

Затова сме на този хал, затова плесенясахме.

Споделяне

Още от Интервюта