Няма да се гласува задължително на местните избори тази есен

Да няма задължително гласуване и да не се въвежда образователен ценз за участие в изборите реши в сряда правната комисия в парламента, която отхвърли проектите на БНС и НДСВ за промени в закона за местните избори, предвиждащи такива мерки.

Според ВМРО, което е коалиционен партньор в БНС, задължителното гласуване ще повиши избирателната активност и ще “прекрати порочната практика на купуване на гласове”. НДСВ предложиха няколко варианта за санкция при неучастие в изборите - парична глоба, ограничен достъп до обществени услуги и заличаване от избирателни списъци.

Независимият депутат Елеонора Николова възрази на тези предложения като каза, че те са несериозни и че не е вярвала сериозни хора като юристите в НДСВ да предлагат такива неща. “Ако приемем предложението ви, трябва да отидем на промени в конституцията”. Подкрепи я и депутатът от БСП Надка Балева.

“Вместо да направим закона такъв, че да накараме повече хора да излязат да гласуват, ние въвеждаме все повече ограничения”, коментира шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Левицата ще подкрепи онези от внесените 9 законопроекта, които са “по-близо до демокрацията”, каза той. По думите му чрез закон не се “решава изборен резултат”.

Минчо Спасов от НДСВ контрира, че и в белгийския избирателен кодекс има задължително гласуване и че не смята тази мярка за недемократична. Законопроектът на царистите, които с предложените мерки всъщност искали да “спасят” каквото могат от електората си, тъй като рейтингът им все повече пада, бе подкрепен само с 2 гласа, против беше 1 депутат, а 16 се въздържаха. “За” този на ВМРО гласуваха петима, трима бяха против, а 10 се въздържаха.

Правната комисия отхвърли и проекта за нов закон на Надежда Михайлова от ОДС, тъй като няма време за нов нормативен акт, а освен това внесеният не предлагал нещо съществено ново като философия. Не се прие е предложението на Николай Камов (Коалиция за България) за провеждането на изборите в работен ден. Бе отрязан и законопроектът на Лъчезар Иванов, единственият официален член на ГЕРБ в парламента.

В крайна сметка комисията прие на първо четене проектите на ДСБ, ОДС и БСП (с най-много гласове). Те предвиждат сходни поправки - въвеждане на принцип за уседналост и възможност за преференциален вот. Варират предложенията колко да е изискуемият период за уседналост в дадено населено място, за да може гражданин да участва в местните избори там. Минималният предложен е 6 месеца, максималният – десет. Целта е да бъде отнета възможността и на сезонни работници да избират представители на местната власт в друго населено място. Не е уточнено и дали уседналостта да се доказва само по постоянен или и по настоящ адрес. Другият е спор е дали да се гласува с интегрална бюлетина или с отделни.

След обсъждане на деветте проекта в пленарна зала ще се направи нов обобщен, като целта на управляващите е до края на юли да бъдат приети промените в закона за местни избори, които ще са през октомври.

Споделяне

Още от България