Няма да се намалява ДДС за лекарствата

Десислава Атанасова, сн. БГНЕС

Няма да се променя нивото на ДДС върху лекарствата, няма да има диференцирана ставка. Това съобщи в понеделник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя обясни, че според разчетите на Министерството на финансите подобна промяна не била възможна с оглед на бюджетните средства за следващата година.

Атанасова изрази надежда, че това би могло да стане факт в бюджета за 2014 година.

По темата заговори най-напред самата тя през август, когато обяви, че намалението на ДДС върху лекарствата се обсъжда в хода на бюджетната процедура за 2013 година.

Дни след това обаче Атанасова бе опровергана от финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, че промени през следващата година няма да има и е против диференцирани ставки за отделни сектори. Въпреки това здравният министър заяви, че ще продължи да настоява за намаляване на ставката.

Ентусиазмът ѝ обаче бе париран и от премиера Бойко Борисов, който каза, че адмирира желанието на здравния министър, но сметките в момента не излизат. Според него намалението на ДДС за лекарствата ще струва на бюджета 200 милиона лева.

"Първоначално съм убеден, че при намаление на ДДС цените на лекарствата ще бъдат свалени с толкова процента, но после тихомълком и постепенно цената ще започне да се увеличава, защото нямаме механизъм, с който да следим", обясни премиерът. Така според него “парите отново ще отидат в джобовете на търговците и прекупвачите“.

Атанасова днес заяви, че все още няма яснота колко точно ще бъдат средствата за здравеопазване догодина. Тя била поискала допълнителни 20 млн. лв. за Фонд за лечение на деца, за субсидиране на общинските болници в планинските и труднодостъпните райони, както и средства за капиталови разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България