Няма да се пипа "философията" на Закона за културното наследство

Няма да се пипа "философията" на Закона за културното наследство

Промени в Закона за културното наследство ще има, но те няма да засегнат философията му, а само неработещите текстове в него. Това обяви в четвъртък зам.-министърът на културата Тодор Чобанов по повод на оспорвания закон, приет след продължителни обсъждания в края на февруари и влязъл в сила на 10 април тази година.

Заради несъвършенства в закона усвояването на 200 млн. евро за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура по Оперативна програма "Регионално развитие" е застрашено, заяви Чобанов.

Той поясни, че "95% от подходящите обекти са без статут, а за да кандидатстват, трябва да имат акт за публична собственост".

"Който казва, че няма нужда от промени в закона, лъже, но те ще са такива, че той да работи в полза на националните интереси", побърза да каже Чобанов, без да се впуска в повече обяснения.

Миналата седмица омбудсманът Гиньо Ганев внесе в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от закона, чието отпадане би било в интерес на големите частни колекционери на културни ценности. Така те ще бъдат освободени от задължението да удостоверят произхода на колекциите си, за да останат техни собственици.

При представянето на екипа си в четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че предстоят и промени в културните центрове в чужбина, където са се сложи край на лентяйството и те да започнат да носят дивиденти за родната култура.

"В момента има дублиране на функции с културните аташета в посолствата, така че в тази посока трябва да се помисли", каза министърът.

Той смята, че с издръжката на чиновниците в културните центрове могат да се организират много повече културни събития, но все пак за момента не мисли за закриването на тези центрове.

"Според мен служителите в тях трябва да се назначават за срок от шест месеца и ако не вършат работа, да се прибират, а не да избутват цял мандат. Докато са там, те трябва да хлопат по вратите на театри, музеи, галерии и опери и там поне два пъти годишно да гостуват български постановки, изложби, артисти", каза Рашидов.

Радикалният му подход към българските културни центрове може да срещне отпор или подкрепа от министъра без портфейл Божидар Димитров, чиито ресор са българите в чужбина.

Популяризирането на българското изкуство зад граница щяло да е един от приоритетите в работата на новия културен министър.

Друга амбициозна задача, която той си поставя, е да изкара българското изкуство на пазара, тъй като до момента то е изцяло на "държавна хранилка".

"Не може десет театъра в страната да правят хубави постановки и да пълнят залите и да хранят още 40 театъра, които не събират публика", посочи Рашидов.

Новият министър се похвали, че покрай наложените допълнителни икономии ведомството му е трябвало да ореже бюджета си с още 8 млн. лева, но премиерът и финансовият министър му били "опростили" 2 млн. лева.

Другият заместник на Рашидов, Димитър Дерелиев, в чийто ресор е и филмопроизводството, обеща до края на годината у нас да дойдат да снимат Ал Пачино и Силвестър Сталоун.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?