Няма да се променя заплащането на болниците за 2007 г.

Няма да се променя заплащането на болниците за 2007 г.

Няма да има нови преговори между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и съсловните организации, заяви в петък пред журналисти здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

По думите му това е било договорено на среща между лекарския съюз и касата, на която е присъствал.

Той коментира решението на Конституционния съд (КС), който отмени член от Закона за бюджета на здравната каса, с който се правят промени в Закона за здравното осигуряване.

Атакуваният текст гласи, че ако до края на 2006 г. лекарите и НЗОК не се разберат, в сила остава старият договор, като касата еднолично определя цените и обемите на медицинските услуги.

Решението не касае същността на члена, а процедурата по неговото приемане. На 2 февруари в НС бе внесен втори текст, който регламентира същото, като отмененият, обясни Гайдарски, според когото не се налагат никакви действия.

Според депутати от опозицията обаче сключените до момента договори за работа с НЗОК трябва да бъдат обявени за нищожни, а преговорите между касата и лекарите да бъдат възобновени.

“Ще спрем корупцията с цената на всичко”

Междувременно след като преди две седмици МВР хвана с подкуп коремен хирург от “Пирогов” Гайдарски обеща строги мерки срещу корупцията в здравеопазването.

Тогава д-р Стоян Пернишки бе хванат с 300 лв. подкуп, поискани от съпруг на пенсионерка, която оперирал по спешност.

Въпреки че и предишните министри се заричаха за строги наказания за медиците, вземащи подкупи, здравеопазването продължава да се смята за една от сферите с най-големи подкупи.

Ще спрем корупцията в здравеопазването с цената на всичко, обеща Гайдарски пред журналисти, като допълни, че ще се вземат строги мерки срещу всеки лекар, за който бъде подаден сигнал за поискан подкуп.

Бордът на директорите на всяка болница ще определя степента на наказанието на провинения лекар. Ако това не бъде направено, ще бъде санкциониран самият директор на лечебното заведение, отбеляза още Гайдарски.

Наказанията на лекарите в подобни случаи трябва да мисли Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз, но тя явно се занимава с други неща, посочи здравният министър.

Трябва да се премахне грозната картина, която се разиграва в българските болници, защото това, че лекарите и сестрите са слабо платени се използва като мотив за даване на някакво доплащане, допълни той.

Той за пореден път припомни, че подкрепя идеята за официално въвеждане на доплащането в здравеопазването, но правителството все още не страхува да наложи тази толкова непопулярна мярка.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?