Няма да се вдига ДДС, разходите ще се режат с още 10%

Няма да се вдига ДДС, разходите ще се режат с още 10%

До края на годината няма да има повишение на данъци, в това число и на ДДС. Тава е гарантирал с оставката си вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, съобщи пред журналисти председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

В замяна на това публичните разходи ще се свият с още десет процента, прибавени към другите десет, както правителството реши да направи преди две седмици, като намери вратичка да заобиколи задължителната санкция на парламента.

Съветът се събра в понеделник, най-вече за да се разберат социалните партньори как да става изплащането на първите три дни от отпуските по болест, след като НОИ обяви, че заради множеството фалшиви болнични ще плаща от четвъртия ден нататък. Той трябваше да чуе и аргументите за и против вдигането на ДДС, тема, превърнала се в централна за медиите в последните седмици.

След края на заседанието стана ясно, че партньорите не са се разбрали за болничните и този въпрос е бил оставен за решаване от правителството в сряда. Преди заседанието тогава премиерът Бойко Борисов ще се опита да обясни на тристранката защо се предприема тази мярка.

Вдигането на ДДС - тука има, тука няма

Вестта, че ДДС няма да се пипа, идва след поредицата противоречиви сигнали от членове на управляващата партия и правителството за съдбата на данъка. Спрягаха се версии за ДДС от 22, 23 или 24%.

След като премиерът Борисов каза, че ставката ще скочи, а до края на управленския мандат ще падне повече от сега, от края на миналата седмица и той, и министрите му, започнаха да бият отбой. Междувременно министърът на икономиката Трайчо Трайков за пръв път заговори за евентуален "фалит" на държавата, но че скокът на ДДС бил крайна мярка, ако не сработят другите. Това от своя страна провокира въпроси като този дали правителството въобще вярва на мерките, които вече два месеца обсъжда и всеки път, когато се стигне до някакво по-непопулярно решение, се отказва от него заради заплаха от протести.

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Стоян Мавродиев (ГЕРБ) обяви преди заседанието на тристранката, че пред вдигането на данъка за предпочитане е значителното съкращаване на администрацията.

″Споделям тезата, че дори 10 - процентно съкращение на администрацията би било полезно″, каза той.

Още съкращения - на цели ведомства и на служители

След края на заседанието на тристранния съвет участници от работодателските организации и синдикатите споделиха облекчението си от отмяната на намерението за вдигане на ДДС. Стана ясно, че те са подкрепили без особени възражения да се направят допълнителни съкращения на публичните разходи заради неизпълнението на приходната част в бюджета, включително чрез оптимизиране на административните структури със закриването на неработещи и освобождаване на чиновници.

″Механично не може във всички ведомства да се правят съкращения, но е факт, че администрацията страхотно се е увеличила през последните години″, коментира лидерът на ″Подкрепа″ Константин Тренчев. Съветът по административна реформа ще покани експерти, за да се обсъдят вариантите къде е необходимо орязване на персонала.Според председателя на КРИБ Иво Прокопиев логично е като не се вдига ДДС, да се свият още разходите. Според него в антикризисните мерки, насочени към увеличаване на приходите като спешна приватизация, продажба на земя и на въглеродни емисии имало много резерви и очакваните приходи били подценени.

Същевременно ще бъдат извършени и допълнителни разходи за ицплащане на премиите на тютюнопроизводителите в размер на 116 млн. лв., а бюджетът на НЗОК ще се укрепи с 220 млн. лв. Ще бъдат заделени и средства за задължения по договори от миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?