Няма да се вдига съфинансирането по европроекти на 50%

Няма да се вдига съфинансирането по инфраструктурните проекти, изпълнявани с европейски средства на 50%, защото това би ни лишило от възможност за водене на национална политика, заяви финансовият министър Петър Чобанов.

 

С цел да се вкарат повече проекти за финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. вицепремерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова съобщи, че се обмисля възможност за вдигане на националното съфинансиране на 50%. В момента то е 20%. Тезата се подкрепя от министъра на транспорта Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Аргументите им са, че в противен случай освен довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле за друго няма да има пари.

 

Според финансовия министър съгласно правилата на ЕС е необходимо да има допълняемост на европейските средства. Ако вдигнем националното съфинансиране на 50%, това би ни лишило от възможност да имаме собствена национална инвестиционна програма, каза Чобанов.

 

Спирането на евросредствата по оперативна програма „Околна среда“ се отразява негативно на бюджета, каза Чобанов. По думите му направените плащания за сметка на националния бюджет няма да бъдат възстановени до края на годината от Еврокомисията. Финансовият министър отказа да съобщи за каква сума става въпрос. Преди дни вицепремерът и министър на правосъдието съобщи че към момента все още не са ни възстановени от ЕК 1.6 млрд. лв.

 

Въпреки това бюджетът ще издържи и заложеният дефицит от 2% няма да бъде превишен, стана ясно от думите на Чобанов. "Приходите ще бъдат изпълнени до степен, в която да се вместим в предвиденият дефицит", каза финансовият министър.

 

Чобанов не очаква да бъдем санкционирани от ЕК заради въвеждането на такса от 20% върху оборота на компаниите добиващи енергия от възобновяеми източници. Планираните около 160 млн. лв. ще отиват в бюджета, каза Чобанов. По думите му ако се намери механизъм е възможно да бъдат дадени на НЕК.

 

Нова строителна държавна фирма няма да се прави, каза Чобанов. Той препоръча на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, ако има нужда от държавна строителна компания да ползва ГУСВ. Строителното предприятие, което е под шапката на Министерството на регионалното развитие от години е затънало в дългове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?