Нароченият за гонене член на ВСС Камен Ситнилски

Няма да си подам оставката и ще се защитавам

Падна първата жертва на поредния магистратски СРС-скандал

Камен Ситнилски

Няма да си подам оставката и ще се защитавам, обяви в четвъртък пред журналисти членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски.  Преди ден етичната комисия на ВСС обяви, че той и други двама негови близки прокурори са уронили престижа на съдебната власт заради замесването на имената им в последния СРС-скандал.

В четвъртък падна и първата жертва. ВСС отстрани временно от магистратска длъжност апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Предложението дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, а поводът е, че срещу Христов се води дело за корупция. ВСС все още не е предприел мерки към третия обвинител, който е нарочен за гонене – окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Преди ден ВСС започна процедура по отстраняването на Ситнилски от ВСС, а на Емил Христов и Иван Ванчев - от прокуратурата, заради изнесените преди половин месец в сайта “Афера” записи от специални разузнавателни средства. Това стана с решение на етичната комисия към ВСС, която обяви, че тримата са нарушили Етичния кодекс на магистратите заради замесването им в скандала. От подслушаните разговори се разбира, че близките до Ситнилски прокурори лобират за избирането му за член на Висшия съдебен съвет. В същото време обаче се появиха огромни съмнения, че записите са запазени в прокуратурата, за да бъдат използвани впоследствие срещу замесените магистрати.

“Доколкото разбрах е казано или да си подам оставка, или ще ме уволняват.. Как така? Аз познавам почти всички прокурори в страната, с много съм в близки, приятелски или професионални отношения. Много са се обаждали, обсъждали сме дела, аз съм пътувал там. Познавам отлично и Ванчев, и Христов, чудесни прокурори”, коментира Ситнилски.

Той припомни, че няма как магистрат да бъде наказан дисциплинарно само върху информация от СРС-ата. По закон тази информация може да бъде ползвана само за разкриването на престъпления. Въпреки това Ситнилски заяви, че в изтеклите към медиите записи от разговори няма нищо, което да говори за нерегламентирани контакти.

"Всичко, което трябва да се вземе като заключение, трябва да почива на доказателства. За да докажем това, трябва да разпитаме някой, да приложим някой документ. Не може, някой чул нещо, извадил от контекста на някакво СРС, метнал го някъде в пространството, друг го подел....И ако ви прави впечатление, съдържанието му се загуби, остана интерпретацията. Остана съждението. Обажда ми се един магистрат и казва: “Какво правиш шефе? Добре съм, подкрепяме те, дръжте се момчета, както винаги съм ви казвал..." Хубаво. И? Бос на мафията... (ме изкараха)”, каза още членът на ВСС.

Той допълни, че въпреки решението на етичната комисия, ВСС все още не е започнал процедура по неговото отстраняване. Това може да стане по предложение на петима членове на кадровия орган, което да се приеме с мнозинство от 13 гласа. Следва проучване на случая от дисциплинарен състав и накрая членът на ВСС може да бъде отстранен с квалифицирано мнозинство от поне 17 гласа в подкрепа на това решение.

Първата жертва

В четвъртък ВСС отстрани временно от магистратска длъжност ръководителя на Бургаската апелативна прокуратура Емил Христов заради водено срещу него дело. Предложението бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров, който съвсем накратко информира членовете на съвета за разследването.

От юни миналата година срещу Христов са били заведени две досъдебни производства. Едно е за длъжностно престъпление, а другото, че е помогнал на разследван да избегне наказание, срещу което е получил имотна облага.

Цацаров не даде информация за какво точно става дума, защото някои документи по случая представляват класифицирана информация. Според него обаче наблюдаващият прокурор по това дело е предприел “странен ход” като е образувал две дела за едно и също деяние. Освен това то е водено срещу неизвестен извършител, въпреки че е било пределно ясно, че става дума за апелативния прокурор на Бургас.

Единствената конкретна подробност, която бе спомената, е че в твърдяната престъпна схема има намесен имот в Несебър с право на строеж върху него.

Прокуратурата разследва този случай от юни миналата година, но по него явно активно започва да се работи, след като избухна т.нар. скандал.

Споделяне

Още по темата

Още от България