При поемането на властта Орешарски обеща:

Няма да сме по-богати в края на мандата, но ще имаме повече надежди

Райков призова да няма реваншизъм и да спрем с "перманентните революции"

Пламен Орешарски поема поста премиер от Марин Райков. Сн. БГНЕС

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество".

Това каза премиерът Пламен Орешарски при тържественото приемане на властта в Министерския съвет от служебното правителство на Марин Райков.

Церемонията по предаването на властта се проведе в Гранитната зала в правителствената сграда пред камерите и микрофоните на десетки журналисти, като бе открита с националния химн и с химна на Европейския съюз.

Орешарски благодари на Марин Райков за коректния тон, в който са протекли срещите с него, а те са били повече от една в последните седмици.

"Благодаря му за усилията да ме запознае, макар и в резюме, с открити въпроси, които стоят буквално в следващите дни", продължи Орешарски.

"През последните седмици мои приятели ми задаваха въпроса - какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Нямам най-точния отговор и в този момент. Но в период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще", каза новият премиер.

"Аз и моите колеги ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората, ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко. В работата си ще бъдем открити за медиите", продължи новият премиер и обеща чрез медиите да съобщава на обществото за всичко важно, което се случва.

Преди това досегашният премиер Марин Райков се обърна към приемника си с думите, че "оставя България в малко по-добро състояние, отколкото я заварил". Бюджетният дефицит намаля с 446 млн. лв., а фискалният резерв бе увеличен с 1.534 млрд. лв., каза Райков.

"Желая ви преди всичко успех, желая ви да ползвате повече обществена толерантност и обществен кредит. Страната ни има нужда от последователност в усилията в икономиката и във външната политика, каза Райков и призова да няма реваншизъм и да се преустанови практиката на "перманентните революции".

В отговор на посипали се въпроси от медии Орешарски поиска толеранс от "седмица-две". "След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за резултатите, които ще предприемат", каза той.

Структурните промени в кабинета "Орешарски" ще изискват до един месец да бъде сформирано новото министерство на инвестиционните проекти. Все още не е ясно къде ще е седалището му и численият състав. 

От досегашното мегаминистерство на икономиката и енерегетиката излиза туризмът, който ще бъде обособен в държавна агенция. Не е ясно дали седалището ѝ ще остане в Пловдив, където бе преместена досегашната структура от министерството с ресорния зам.-министър, или ще се върне в София.

От социалното министерство ще излезе и агенцията за закрила на детето и ще бъде предадена към новото министерство на младежта и спорта.

Споделяне

Още по темата

Още от България