Няма да сме противници на СДС, ще им вземем играта изцяло

Боян Йоцов е на 32 години, информатик по професия, софиянец. Той е член на основания през юли миналата година клуб "Диалог" с председател д-р Христо Димов. Гражданското сдружение придоби по-широка публичност през последния месец, като организатор и медиатор на срещите на гражданите с политолози, общественици и политиците от СДС, групирани около бившия премиер и лидер на СДС Иван Костов. Клуб "Диалог" може да изиграе важна роля при създаването на новата партия, която се очаква да бъде обявена на 28 февруари.

Г-н Йоцов, обвиняват ви, че създаването на нова партия цели единствено политическото оцеляване на група хора около Иван Костов?

Ако трябва да бъдем обективни, колкото хора има, има и толкова лични амбиции. Всеки един от нас в "Диалог" е дошъл, защото е имал личен проблем. При някои хора проблемът е, че нямат работа или че скоро ще я изгубят. В "Диалог" такива хора няма. Ние сме там, защото имаме политически проблем. Когато при избори влезем в кабинката - нямаме бюлетина, която да посочим. Така че насочваме усилията си към това да имаме политически представител, за когото спокойно и без опасения да гласуваме. Ясно е, че в мътната вода в момента някои са по-загрижени за личните си кариери.

Бойкотът на извънредната конференция израз на страх ли е?

Станах член на СДС през 1995 г., когато се учредиха местните клубове, и престанах да бъда член на СДС в края на ноември миналата година. Мен лично конференцията въобще не ме интересува. Няма да я следя. Каквото можах да направя за СДС - направих го, но от усилията ми не се получи нещо смислено.

Смятате ли, че хората от СДС, които са опозиция на сегашното ръководство, са малцинство в сравнение с поддръжниците му?

В структурите, които съм наблюдавал по-дълго и по-отблизо, огромно мнозинство от хора подкрепят статуквото по принцип. Ако статуквото е Иван Костов - подкрепят Иван Костов. Ако е Евгений Бакърджиев - подкрепят него. В момента статуквото си има друго име. За съжаление в СДС безогледната подкрепа на статуквото е твърде голяма.

Ще стане ли факт новата партия или я подлагате на съмнение? Има ли шанс СДС да не се разцепи?

Излязох от СДС преди 3 месеца и за себе си съм решил въпроса. Голяма част от нас също имат в главата си твърдо решение - че каквото и да се случи на конференцията, не могат да се върнат назад. Анализът, който сдружение "Диалог" се опита да направи на реалните представители на политическата сцена в България, показва, че в момента нито една от нормалните части на политическия спектър не се представя адекватно. Не откриваме адекватен нито ляв, нито центристки, нито десен субект.

Тоест, по-добре ли е СДС да се разцепи, отколкото да е единен?

Не казвам да се разцепи. Аз не съм разцепил СДС. Взимаш част от структура, слагаш я в джоба и си я отнасяш в новата партия. Ако тя почне да се гради върху отцепени структури на старата партия - ще стане жалка история. Проблемите на СДС са стигнали на най-ниско ниво - клубовете и общинските съвети. Ако отцепим общински съвет, той ще дойде със старите проблеми.

Никой ли в "Диалог" няма политически амбиции? Не влизате ли и заради това в цялата тази история?

Част от хората в "Диалог" идват вече от една партия. Ясно е, че след като сме се заели и имаме намерението, желанието, способностите и възможностите да помагаме при създаването на новата партия, някои от нас ще влязат като членове, за да бъдат гаранти, че техните идеи ще продължават да се изпълняват във вида, в който са замислени.

Правенето на нова партия не е ли ново поле за изява? Ако не си успял да реализираш политическите си амбиции в старата партия, това може да се компенсира в новата.

Вероятно има хора с такова мислене. Сред моите познати в "Диалог" обаче няма. Голяма част от хората в "Диалог" дори няма да се запишат в новата партия. Това е достатъчно показателно.

Предрешен ли е лидерът на партията?

Иван Костов ще бъде лидер, ако той иска и ако хората го искат. Засега сме сигурни по-скоро във второто, но не и в първото, така че не мога да кажа дали е предрешен.

А обсъждате ли други имена на евентуални лидери, ако Иван Костов не приеме? Има и такива предположения.

Ясно е, че кръгът хора, към който и аз принадлежа, имаме много силен лидер. Така че на негов фон не сме обсъждали кой друг би могъл да е лидер.

Обвинявате сегашното ръководство на СДС, че са служебна опозиция. Ако вие в момента бяхте депутат, как щяхте да се държите, каква политика бихте следвали? Кое е вярното поведение на една истинска опозиция?

Някои неща са ясни. Ето, дори и това, което тези дни се случва - обсъждането на законопроекта против митингите и шествията.Това нормално ли е? Какво прави опозицията по този въпрос? Има много знакови събития в управлението на страната в последната половин година, да не кажа през целия период на управлението на НДСВ, които просто биват подминавани без коментар от СДС.

Например?

Примерите са христоматийни. Обществото така и не разбра защо Бриго Аспарухов не стана това, за което го гласяха (съветник на премиера по въпросите на сигурността - б.р.). Но със сигурност не беше заради намесата на СДС.

СДС няма позиция по ключови проблеми от дневния ред на обществото, така ли?

Логично е. В момента тези, които стоят зад буквите СДС, имат друг проблем. Тази ситуация в партията, която има претенции да е демократична, не може да бъде поддържана от само себе си, а се поддържа с особено големи усилия. Цялото внимание на ръководството на СДС е съсредоточено да поддържат това състояние на партията, а не да се занимават с това, за което партията по принцип съществува.

Няма ли опасност новата партия вместо опозиция на НДСВ и БСП да стане опозиция на СДС, да се измести основният опонент?

Надявам се новата партия да бъде дотолкова алтернатива на сегашното СДС, че да не се налага на бъде опозиция на СДС. Ако новата партия бъде построена така, както на нас ни се иска, ще изземе всичко, което СДС рекламира, че прави, но не го прави. Няма да бъдем противници на СДС, ние ще му изземем играта въобще.

Мислите ли, че ще вземете повече проценти в сравнение със СДС на следващите избори?

Ако новата партия стане такава, каквато аз я виждам в главата си и СДС продължава да бъде каквато е в момента, не бих се учудил ние да вземем повече проценти. И разбира се, ако изборите не са предсрочни. Ако са след 2 месеца, вероятността да вземем повече от СДС е нулева.

Кои ще бъдат вашите политически приятели? С кого ще се коалирате?

Обвинявате сегашното ръководство в хаотичност и съмнителни коалиции.

Критиките, че крилото около Костов и групата на 29-те са някакви изолационисти, които не признават друг в политиката, са меко казано абсурдни. Самият Костов разви тезата, че ОДС беше създаден далеч преди проблемите в СДС, още в предишния парламент СДС работеше с коалиционни партньори. Въпросът не е ще има ли коалиционни партньори или не, а на какви принципи ще бъде коалирането. Така и не разбрахме на какви принципи се създаде коалицията в София след местните избори.

А ако назовете конкретни политически субекти, с които бихте се коалирали - НДСВ, ДПС, ВМРО, "Гергьовден"...

Със сигурност няма да тръгнем да се коалираме с БСП и да ѝ протягаме ръка. С ДПС в настоящия му вид също трудно бихме могли да намерим обща работа.

А със Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски?

Не съм чул от г- н Софиянски една политическа реч, политическа теза. Моментът, в който у тези партии се появи нещо политическо, на базата на което може да се преговаря - ще го разгледаме. И ако то по някакъв начин импонира на нашите тези, може да се разберем, макар че е слабо вероятно. Но сме отворени.

Ясно е, че като партия ще се борите за властта. Прогнозирате ли, че ще влезете в следващия парламент? Самостоятелно или в коалиция ще участвате?

Ние, които досега не сме участвали във властта, имаме малко по-различно отношение. За някои хора въпросът ще влезе ли новата партия в парламента, или не е много важен. Но за мен по-важно е да има за кого да гласувам, а не ще влезе ли той в парламента.

Няма ли да е катастрофа, ако новата партия остане извън борда?

Присъствието в парламента не решава проблемите. В момента СДС присъства, но това не реши проблема на СДС и на 850-те хиляди души, които гласуваха за СДС (две години по-късно те останаха наполовина). Въпросът не е в това дали новата партия ще влезе някъде или ще излезе от другаде. Въпросът е това да е партия, която изразява нашето виждане за нещата. Влизането в парламента не е самоцел.

За вас невлизането в парламента няма да е голяма трагедия. И все пак - около колко процента се върти заявката ви?

Резултатът на всяка партия на изборите е проекция от много аргументи и неизвестни. Ако СДС след конференцията вземе, че си стъпи на краката и се превърне в една такава партия, че да се чудим за кого да гласуваме - за СДС или за новата партия, това ще се отрази зле на нашия резултат. Ако се случи нещо друго - резултатът ще бъде друг. Може да вземем 3, може 13, а дай Боже - 30 процента.

И все пак като излезете на изборите, ще обещаете ли на хората, които ще гласуват за вас, че ще влезете в управлението?

Помните ли Петър Гогов? По време на предизборните си клипове си долепяше лицето на камерата и викаше "Искам 500 хиляди!" Така ли си представяте да искаме нашите проценти? Ние не можем да искаме.

Кога ще настъпи моментът да се говори и обсъжда коалиционната политика - преди или след изборите?

Разбира се, че след. Доколко е жива една партия се решава на изборите.

Да, но коалиционната политика може да се обсъжда и преди изборите, за да е ясно с кого ще се ходи на изборите.

Ако някоя друга партия има сходни амбиции с нашите, ясно е, че ще можем да работим заедно за реализиране на общите ни идеи.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?