Няма данни за масова смъртност на водолюбиви и домашни птици у нас

Не са установени случаи на масова смъртност при водолюбиви или домашни птици, не са отчетени и диви птици във видимо отпаднало състояние. Това съобщиха в неделя от неправителствената организация "Зелени Балкани", която е приключила среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

Във връзка с опасенията за разпространението на птичи грип в страната, екипите са били специално инструктирани и са следили за потенциални случаи на поразени птици.

За разлика от предни години, когато по водоемите са присъствали множество ловци, през тази година не са регистрирани случаи на лов на водолюбиви птици. Като цяло по влажните зони се спазва забраната за лов на водолюбиви птици, въведена тази зима от Министерството на земеделието и горите, като превантивна мярка срещу птичия грип, посочват от екоорганизацията.

Водолюбивите птици зимуват в значими влажни зони, сред които язовирите Пясъчник, Овчарица, Розов кладенец, Жребчево, Копринка, Малко шарково, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, Тракиец, Стамболийски, Поморийско и Бургаските езера, както и реките Марица, Тунджа, Янтра, Струма, Места. Поради факта, че преброяването е извършено едновременно в изброените водоеми в рамките на само два - три дни и опита на екипите, информацията за числеността на зимуващите по това време водолюбиви птици е с доста висока точност, се посочва в съобщението.

В язовирите са установени значителни числености зимуващи гъски, патици, корморани и в по-малки числености чапли и лебеди. В поречието на река Янтра е наблюдаван зимуващ бял щъркел, изостанал от ятата на събратята си, отлетели на юг. През предходни години също има редки наблюдение на единични зимуващи птици от този вид, но основно в Южна България.

В момента резултати за броя на водолюбивите птици се набират и обработват, след което ще бъдат предоставени на Министерството на околната среда и водите, Националната ветеринарно медицинска служба и Национално управление на горите.

От страна на “Зелени Балкани” в преброяването са участвали над 50 доброволци експерти и служители на районни инспекции по околна среда, районни управления по горите и районите ветеринарно медицински служби.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?