Няма данни за неправоспособни пилоти в българската авиация

Няма данни за неправоспособни пилоти в българската авиация

Няма данни за неправоспособни пилоти в българската авиация. Това e станало ясно по време на среща между заместник-министъра на транспорта Антон Гинев, директора на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) Иван Иванов и представители на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), съобщи Министерството на транспорта в понеделник.

В петък ведомството съобщи, че транспортният министър Ивайло Московски е уволнил шефа на ГД ГВА Минчо Цветков заради редица сигнали за нарушения. Новината дойде след като от ДСБ изнесоха данни за нарушенията в дирекцията.

Авиационният бранш недоумява как е възможно да бъде представяна пред медиите недоказана информация за назначаването на неправоспособни пилоти в българските авиокомпании, коментира Светослав Станулов, председател на АБА.

По думите му нормативните документи и технологията за планиране и провеждане на полети в търговския пътнически и товарен авиотранспорт изключват подобна възможност.

Към момента не са известни случаи за авиокомпании и пилоти без наличие на лицензи или с неправомерно издадени такива, казва още Станулов, цитиран в прессъобщението. Той е призовал всеки, който разполага с подобна информация, да я предаде на компетентните органи, които да направят проверка и да обявят резултатите от нея.

Представителите на бранша са припомнили, че редът и изискванията за лицензиране на авиокомпаниите и пилотите е описан в европейското законодателство, което се спазва от българския авиационен бизнес и от администрацията. Контролът по тези процедури е двустепенен и се извършват периодично от ГВА, както и от Европейската агенция по авиационна безопасност, поради което е недопустимо без доказателства да се уронва имиджа и доверието в българските авиокомпании и пилоти.

Пилотите два пъти в годината минават тренировка за поддържане на подготовката и проверка на пилотските умения. Всичко това води до заключението, че е практически невъзможно да бъдат допуснати в системата неквалифицирани и неподготвени пилоти, се казва в съобщението.

По време на срещата е било договорено да бъде създаден Консултативен съвет в авиационната област, който да подпомага работата на ГВА. В него ще участват специалисти от авиационния бизнес, както и експерти от администрацията. Основните функции на съвета ще бъдат свързани с подпомагане на дейността на ГВА, участие в разработването на нормативни промени и съдействие при решаването на актуални въпроси в областта на гражданската авиация.

Споделяне

Още от Бизнес