Борисов за атентата в Бургас:

Няма данни за вина на Хизбула, Шенген не е сигурен за България

След среща със съветник на Обама премиерът каза, че атентаторът може да е дошъл от шенгенска страна със самолет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в МС с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма. Снимка БГНЕС

До този момент няма доказателство, че ливанската групировка Хизбула или Иран стоят зад атентата на летище Бургас срещу израелски туристи, заяви премиерът Бойко Борисов, като в същото време намекна, че атентаторът може да е влязъл у нас със самолет от страна в Шенген. Изявлението си Борисов направи във вторник на съвместен брифинг със съветника на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън, който е на посещение в София.

Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата - от каква народност е, каза Борисов, но уточни, че се знае от каква посока идва. "Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът, използвайки случая да отвърне на критиките на европейски страни към готовността на България да се присъедини към Шенген.

По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Има напредък в разследването и когато станем готови, ще ви информираме, увери премиерът. По думите му може да се окаже, че атентаторът е дошъл от Шенгенска държава със самолет. "Не заем каква е неговата самоличност, знае се кога е пристигнал, предполагаемият полет, от къде е дошъл. Може да се окаже, че е влязъл в България от държава, член на Шенгенското пространство. Това е хипотеза, която проучваме с някои европейски служби", добави Борисов.

Говорейки за терориста и съучастниците, премиерът каза, те са дошли месец преди атентата, което опровергава предишната версия, оповестена от вътрешния министър Цветан Цветанов миналата седмица, че атентаторът е пребивавал у нас между 4 и 7 дни преди да взриви автобуса с израелски туристи на 18 юли.

Обяснявайки, че терористичният акт нямало как да бъде предотвратен, Борисов каза, че те са дошли в България месец преди това, сменяли са автомобили, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек. Това са опитни хора, които са спазвали конспиративност и само шанс да попаднем на подготовката е можел да предотврати взрива, допълни премиерът.

Най-добрите в света работят по тази тема, по-добри няма

Независимо от категоричността на Израел, че зад терористичния акт стои Хизбула, подкрепяна от Иран, Бойко Борисов каза, че такива доказателства все още няма.

От българските служби не е излизала такава информация, уточни той.

"Нека да имаме търпение, да не изпускаме думи. Когато станат готови данните от разследването, тогава много отчетливо ще кажем от къде е дошъл и кой е и тогава ще можем да кажем кой е съучастникът. Най-добрите в света работят по тази тема, по-добри няма", каза Борисов.

Той се въздържа от коментар по въпроса дали страната ни би подкрепила евентуални военни действия на Израел като реакция след атентата в Бургас.

Ние в тая вражда не се месим, много сме уязвими

"България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго... Към днешна дата – това е вражда, която съществува отдавна, ние в тази вражда не се месим, много сме уязвими. Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони", добави лаконично премиерът.

Подразнен от въпрос дали може да се каже, че българските служби са подценили опасността от подобен атентат на българска територия, Борисов репликира репортер с думите: "Разбирам желанието Ви да уязвите правителството." След това повтори, че службите са работили перфектно, но терористичният акт "нямаше как да бъде спрян по начина, по който е извършен".

"Сега ако някой влезе тука с 4-5 крачки, никой няма да може да го спре, а камо ли там, където всички са по джапанки", аргументира се премиерът, визирайки Гранитната зала в Министерския съвет. По думите му "няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа".

Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи, мотивира се Борисов. В подкрепа на думите си той припомни случаите в Ню Йорк и Вашингтон, Лондон, Мадрид, Москва.

Единственият начин да се предотврати такъв терористичен акт е, ако има предварителна информация от службите или случайно, заключи той.

Джон Бренън: Не виним българските служби

Както и предишни високопоставени представители на САЩ в последните години, Джон Бренън не спести суперлативи за българските спецслужби и изключителното сътрудничество между двете страни.

"Не виним българските служби за атентата в Бургас, виним терористите. Бяхме впечатлени от професионализма на българските разузнавателни и други служби", заяви той, уточнявайки, че е планирал визитата си у нас още преди атентата в Бургас.

Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ, каза Бренън.

По думите на Бренън САЩ подкрепят усилията на България и останалите европейски страни, които искат да бъдат енергийно независими. Съветникът на Обама спомена и предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), уточнявайки лаконично, че САЩ подкрепят процедурата по сформиране на съвета.

Бренън прочете и част от писмо от американския президент Обама, в което, по думите му, се подчертава дълбочината на положителните чувства на Обама към България, българския народ и към премиера Борисов. "България е доказала, че е всеотдаен партньор на САЩ в борбата с престъпността и тероризма и е направила изключителен принос по отношение на съюзническите операции", пише Обама.

В писмото се посочват също действията на страната ни по отношение на осигуряване на енергийна независимост не само за България, но и за Европа.

Визитата на съветника на Обама е предварително планирана, но както съобщават американски медии, присъствието му в София ще помогне за разследването на първия терористичен акт в България от комунизма насам.

В отговор на въпрос за виновника за атентата, в който загинаха петима израелци, един българин и атентаторът самоубиец, Джон Бренън отбеляза, че инцидентът се разследва щателно от българските власти. Важно е те да имат възможността и свободата да съберат всички налични доказателства, които да могат да установят без да има съмнение, кои са виновните за този трагичен акт, заяви гостът, но добави, че САЩ имат своите притеснения относно дейностите на Хизбула и на Иран в сферата на тероризма. Има ясни индикации, че Хизбула и Иран са участвали в планирането на терористични актове срещу невинни хора в различни точки по света. Ние ще очакваме резултати от разследването за случилото се в България. Ще се прецени каква да е най-подходящата реакция, след като са ясни резултатите, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България