Няма доказателства срещу бившия еврокомисар Джон Дали

Джон Дали

Няма достатъчно доказателства за обвинение срещу бившия еврокомисар по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали по корупционния скандал, който го принуди да подаде оставка миналата година.

 

Шефът на малтийската полиция заяви пред репортери, че има значителна разлика между вземаните на равнище ЕС административни решения и криминалните разследвания, които по думите му изискват повече доказателства, за да се обвини някой в извършване на престъпление.

 

Дали, който е бивш малтийски бизнесмен, се оттегли миналата година след разследване на ОЛАФ, предизвикано от сигнал за лобистски натиск от страна на комисаря към една от тютюневите компании в общността – Swidish Match. Компанията се оплака пред ЕК, че с нея се е свързал малтийски лобист, който е поискал пари, за да прокара закон в техен интерес. Лобистът е заявил, че действа от името на комисаря Джон Дали.

 

Европейската комисия от своя страна посочи, няма да промени становището си по повод отстраняването му, въпреки че няма да бъде предприето наказателно преследване.

 

Ако медийните информации се потвърдят, оставката на Дали остава в сила, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен, цитирана от БТА.

 

Хансен уточни, че отношението на ЕК към случая не е свързано с това дали срещу бившия еврокомисар ще бъде предприета юридическа процедура.

 

Тя отново повтори, че на основата на доклада на ОЛАФ оставането на Дали в комисията е било "политически неиздържано".

 

По думите ѝ Дали е подал оставка, за да изчисти името си.

 

Дали коментира от своя страна, че днешното решение слага край на един "злонамерен и клеветнически случай" и изрази намерение да изчисти името си по съдебен път.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?