Няма доказателства за таен сговор между Тръмп и Кремъл

Само изтичането на нерегламентираните срещи на Майкъл Флин е престъпление, заяви председателят на разследващата комисия Девин Нунес

Девин Нунес

Няма доказателства предизборният щаб на Доналд Тръмп да е сътрудничил с Русия, нито централата на бизнес империята на милиардера в Ню Йорк да е била подслушвана от предишния държавен глава Барак Обама. Това заяви Девин Нунес, председател на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, пред телевизия "Фокс нюз" в неделя.

Нунес подчерта, че няма никакви доказателства за тайно сътрудничество между щаба на Тръмп и руските власти преди президентските избори в Съединените щати през ноември, предаде Ройтерс.

Конгресменът републиканец от Калифорния каза това преди предстоящите в понеделник в оглавяваната от него комисия важни изслушвания на шефове на американското разузнаване за евентуални връзки между новия президент на САЩ и Русия.

През януари американски разузнавателни агенции казаха, че Москва се е намесила в изборите в подкрепа на Тръмп, който в крайна сметка спечели като кандидат на партията на Нунес.

Конгресменът от Калифорния каза още, че няма доказателства централата на бизнес империята на бъдещия президент на САЩ в Ню Йорк, Тръмп тауър, да е била подслушвана миналата година по нареждане на тогавашния държавен глава Барак Обама.

Самият Тръмп отправи такива обвинения по адрес на Обама, без да представи каквито и да било факти в подкрепа на своята теза.

Има едно-единствено престъпление във връзка с предполагаемата руска намеса в президентските избори в Съединените щати и това е изтичането на информация за вече бившия съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, обяви Нунес. Комисията по разузнаването към Камарата на представителите проверява дали са изтекли и други имена.

Флин бе принуден да подаде оставка броени дни след като стана съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност заради разкрития, че е имал нерегламентирани срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Нунес обвини някои представители на американската разузнавателна общност и федералната полиция, че оставят да изтече информация, за да "навредят на администрацията на Тръмп". "Това ми изглежда много ясно. Много е ясно, че това се случва", каза американският конгресмен републиканец.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?