Няма досъдебно производство срещу Ваньо Танов

Няма досъдебно производство срещу Ваньо Танов

В Софийска градска прокуратура няма досъдебно производство срещу Ваньо Танов и тя не е искала той да бъде подслушван, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов в сряда.

Текат проверки на територията на цялата страна дали е искано разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо лицата от записаните разговори, изтекли през последните дни.

Синът на Танов отрече да е бил арестуван и обискиран

Синът на шефа на митниците Ваньо Танов опроверга твърденията, че е бил арестуван и че жилището му е било обискирано. Двадесет и пет годишният Павлин Танов направи това в сряда пред БТА.

Преди два дни лидерът на РЗС Яне Янев каза във Велико Търново, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е разпоредил арест на малкия син на Танов и обиск в дома му.

 Още

Кокинов каза още, че не е готова техническата експертиза дали разпространените записи от разговори на шефа на агенция "Митници" са СРС-та или частни. "Все още не можем да си позволим да правим каквито и да било изводи”, заяви Кокинов.

Той съобщи, че ще бъдат проверени всички служби, които боравят със СРС-та, и до края на другата седмица се очаква заключението на експертите.

Преди два дни източници от прокуратурата заявиха, че записите са направени със СРС-тата, които ползват службата ДОТИ на МВР.

Кокинов коментира в сряда, че ако записите се окажат СРС-та, отговорността трябва да понесат съответните длъжностни лица, които са позволили изтичането им.

"Всички законни СРС-та минават през съдия. Нормално е да се проверят първо съдиите, после – заявителите”, коментира Кокинов.

Ако бъдат констатирани някакви престъпления според съдържанието на разговорите, те също ще се разследват.

В рамките на досъдебното производство се изясняват стенограмите и аудиозаписите, разпространени миналата седмица от в. "Галерия", в които са засечени разговори на шефа на митниците с финансовия министър и заместника му, както и оповестените от РЗС стенограми от разговори на Танов с депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова.

Кокинов смята да поговори с лидера на РЗС Яне Янев, ако има още записи, да ги даде всички, а не на порции.

След като в понеделник пуснаха стенограмите на Танов с двете депутатки, от РЗС обявиха, че ще представят аудиозаписите в петък и че разполагат с компрометиращ разговор между шефа на митниците и премиера Бойко Борисов.

Танов заяви преди ден, че разпространеният разговор с Менда Стоянова е фалшификат. Убеждението си, че е манипулация, изрази и Бойко Борисов, който изказа мнение, че са успели да "пробият" телефона на Танов.  

Според Танов разговорът му с Фидовова е истина на 99.9%, но в него няма нищо лошо.

Като цяло през 2010 г. Софийската градска прокуратура е поискала 2214 пъти прилагане на СРС, като само по 507 от тях са изготвени доказателствени средства. За сравнение - през 2009 г. исканите СРС са малко под 1500, а тези, които са станали веществени доказателства, са малко над 300.

Притеснен съм, че се разчита основно на специални разузнавателни средства, съдейки по видимия им ръст, коментира градският прокурор и изрази мнение, че от друга страна се е увеличил броят на доказателствата, придобити с този способ.

Да се подслушва по незаконен начин е нещо, което не трябва да бъде практикувано в една демократична държава, коментира в сряда пред бТВ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него произволното подслушване на граждани не води до нищо и е недопустимо в едно демократично общество. По думите му в страната трябва да има повече контрол, но той трябва да бъде законен.

Дянков заяви, че от всичките разговори излиза, че Ваньо Танов не се е поддавал на нито един натиск и не е допуснал нито едно политическо назначение в митниците.

На въпрос дали знае кой е подслушвал неговите разговори, министърът заяви, че не е напълно наясно, и изрази надежда, че в следващите дни ще стане ясно. До няколко дни прокуратурата трябва да каже каква е истината, каза Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България