Няма доверие в полицията

Няма доверие в полицията
Запазва се тенденцията гражданите, които са обект на битови престъпления, да не подават сигнал в полицията, защото не вярват, че органите на реда ще направят нещо. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен във вторник по време на дискусия в парламента от Чавдар Червенков от ЦИД.

Той посочи, че необявената престъпност, т. нар. латентна престъпност, достига до 40 - 50 процента от общата. Това са предимно престъпления като обири на имущество и грабежи.

Шестдесет на сто от анкетираните отговарят, че не са подали сигнал в полицията, защото не вярват органите на реда да направят нещо, каза Червенков.

В основните страни членка на ЕС тенденциите са към повишаване броя на регистрираните престъпления от 2001 г. насам, докато в страни като България, Чехия и Словакия има тенденция към намаляване.

От 650 000 престъпления МВР регистрира 110 000

По думите на Чавдар Червенков в България годишно стават около 650 000 престъпления. Официално регистрираните случаи от МВР обаче са между 100-110 000 годишно.

Според изследването за 2008 г. броят на престъпленията е 610 000. Официалната полицейска статистика сочи, че са станали 113 340 престъпления

По официалната статистика на МВР за 2008 г. най-масови са посегателствата срещу собствеността (кражби, грабежи, измама) – около 70 000, следвани от общоопасните престъпленията - около 29 000.

Повечето от гражданите, които не се обръщат към полицията при престъпления, смятат, че органите на реда няма да направят нищо или пък, че не могат да направят нищо.

Зам.-главният прокурор Валери Първанов отбеляза, че досъдебните производства са за м.г. са 149 000, което е повече от регистрираните от МВР престъпления. Той обясни това разминаване с липсата на единна система между държавното обвинение и министерството. По думите му прокуратурата работи по общо 600 000 досъдебни производства срещу неизвестен извършител, които най-вероятно ще бъдат прекратени.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че регистрирането на по-малко престъпления от МВР е подход, заложен през годините, за да се отчита по-голяма разкриваемост.

"Заедно с неправителствените организация аз смятам, че може да се върви към уеднаквяване на критериите за измерване на всички регистрирани престъпления в страната."

Според министъра работата на полицаите е да бъдат колкото се може по-близко до обществото. "При едно пътнотранспортно произшествие полицаят трябва да отиде на място, за да осигури необходимата пропускливост на дадената пътна артерия, а не да стои 2 км по-надолу и да мери за превишена скорост. Полицаят трябва да бъде човекът, когото хората познават в квартала, родителите да го познават и да го виждат от време на време, защото в момента аз не знам дали вие като журналисти знаете кои са вашите квартални”, каза Цветанов.

Според ЦИД трябва да се разработи спешно стратегия за вътрешна сигурност, защото такава не е правена от 10 години. Идеята бе подкрепена и от Цветанов. Необходима е бяла книга за вътрешната сигурност, в която смятаме, че трябва да бъде включено задълбочено и честно изследване на ситуацията в страната, продължи Чавдар Червенков.

МВР работи със стара структура и инструменти

Според него основен проблем пред МВР е, че все още се опитва да работи в новата среда със стара структура и инструменти. Обществото все още възприема полицията като репресивен орган, а като такъв я приемат и част от самите полицаи. каза експертът.

Докладът очертава и проблемите в оперативно-издирвателната дейност, която в последните години се е превърнала в тежка и бюрократична система за създаване на обществено ненужни документи.

ЦИД препоръчва създаването на нов модел на полицейско разузнаване, тъй като досегашната оперативно-издирвателна дейност не дава реални резултати. "Крайно несериозно е борбата с престъпността да се води само с показни акции от типа на "Комар" и "Респект" или с периодични призовавания на предполагаемите престъпни босове в сградите на МВР и ДАНС", пише в доклада.

Временно управляващият посолството на САЩ посланик Джон Ордуей заяви по време на дискусията, че напоследък има добри резултати от оперативното сътрудничество между САЩ и България при разкриването на престъпления с трафик на наркотици. САЩ помагат на страната ни в областта на сектора за сигурност под две форми: чрез обучения и подготовка на законодателство и чрез оперативно сътрудничество.

"Работим и с новото правителство. Налице са всички предпоставки, за да се премине към успешно провеждане на кръга от реформи”, каза Джон Ордуей. Предоставянето на инструментариума на полицията е това, което очакваме от реформата в сектора за сигурност, посочи той.

Споделяне

Още от България