"Няма драма": Цветанов напуска парламента, остава с партийните постове

"Няма драма": Цветанов напуска парламента, остава с партийните постове

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска парламента. Той остава зам.-председател на партията и ръководител на предизборния ѝ щаб. Цветанов обяви това в сряда след среща с премиера Бойко Борисов, като засвидетелства своята безпрекословна лоялност към него и единството на партията.

Цветанов, който досега беше шеф на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия, се прощава с депутатското си място заради скандала с луксозния апартамент, който си е купил на цени под пазарните.

Той многократно подчерта, че прави това в името на "каузата на ГЕРБ", а не защото смята, че е извършил нещо незаконно или неморално. Направил го в знак на солидарност към всички министри и зам.-министри на ГЕРБ, напуснали постовете си в мандата на кабинета "Борисов 3", не защото са виновни, а поемайки морална отговорност.

Нямало натиск. Но всичко, което прави, "кореспондира" с волята на лидера

Зам.-председателят на ГЕРБ съобщи новината в края на дълго и многословно изявление пред репортери в парламента, където пристигна след среща с премиера Бойко Борисов, състояла се непосредствено след завръщането на Цветанов от САЩ. Развръзката бе известна от предишния ден, макар и по неофициална информация от източници близки до Борисов. Цветанов обаче повтори многократно, че не му оказван натиск, че с премиера си говорят като "равен с равен" и че прави всичко заради единството и просперитета на ГЕРБ. Ето защо той дори "възпрепятствал" партийни декларации в негова подкрепа, включително и негови привърженици да идват да го чакат на летището.

От думите му обаче стана ясно, че взел решението си преди два дни и половина – тоест, след като премиерът получи оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов) заради същия скандал.

"Смятате ли, че позицията и постовете имат значение за нас. Възприемам политическия проект ГЕРБ като кауза. И никога не съм правил нищо, което да не кореспондира с волята на лидера ни и тази на съпругата ми", сподели Цветанов.

Не съм направил никакво престъпление. Напускам, за да спрат спекулациите

Цветанов се изкара жертва на скандала "Апартаментгейт"  и не поднесе нито извинение, нито обяснение.

"Не съм направил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, че от парламента бих могъл да оказвам въздействие върху когото и да е било, мисля, че най-справедливото, най-правилното и най-мъдрото е да излезеш от българския парламент", каза той. И добави, че не вижда проблем да остане председател на предизборния щаб на партията, въпреки скандала.

Ветровете брулят високите върхове

"Аз съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно преди изборите от този сценарий, коментира Цветанов. Болно ми е от всичко, което се изля към мен и партията ми. Но ветровете брулят високите върхове", допълни той.

Няма драма

"Няма драма от това за сплотеността и единността на парламентарната група на ГЕРБ, защото аз съм избрал да бъда част от каузата ГЕРБ. това, което съм помолил премиера и съм разговарял с премиера – аз ще бъда заместник-председателят на ГЕРБ, председател на предизборния щаб, за да можем действително да консолидираме всички структури на ПП ГЕРБ, да покажем, че сме по-силни от всякога", заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

В отговор на въпрос той каза, че с Борисов имат предложение кой да го замести начело на парламентарната група, но отказа да го обяви.

По информация на Mediapool за шеф на парламентарната група се спрягат три имена - на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, на председателя на комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров и на зам.-председателя парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Най-малко вероятно било шеф на групата да стане последният.

Цветанов беше и председател на вътрешната комисия. За негов наследник вариантите са бившият вътрешен министър Валентин Радев и сегашният зам.-председател Пламен Нунев.

Вторият в ГЕРБ стана депутат от Велико Търново и на негово място в Народното събрание би трябвало да влезе Георги Недев, който е състезател по мотокрос и в момента е общински съветник във Велико Търново. Той е събрал преференции на предсрочните избори през 2017 година и така е част от хората пред него в листата. Недев е бил под номер 11 в листата на ГЕРБ, които имаха същия номер на вота.

И при сделката с "Артекс" нямало проблем

Цветанов няколко пъти обясни, че не бил купил апартамента си на данъчна оценка, не каза и как получил цената от 627 лева на кв.м., колкото всъщност излиза на данъчна оценка. Нямало и нищо незаконно, но не каза дали има нещо нередно в това да купи апартамента срещу тази сума. Подчерта само, че е взел апартамента като е заменил два свои апартамента и две гаража за един апартамент и един гараж, доплащайки 100 хил. лв.

Той не отговори как бившият служител на ГЕРБ Симеон Велков е купил старите му апартаменти в същия ден и сделката е била изповядана при същия нотариус. Вместо това започна да обяснява колко теста е минал Велков, за да заеме сегашния си пост в РВД, където е ръководител полети.

"Говорих с Мирянови (бел. ред – собствениците на фирма "Арекс") за това да разменя апартаментите. На по-късен етап се появил Велков", каза Цветанов, но не обясни как така бившият му служител е разбрал за сделката.

Повтори и тезата, че промяната в Закона за устройство на територията от 2017 г. не била заради небостъргача "Златен век" на "Артекс", защото изменянията нямали ретроактивно действие.

Вторият в ГЕРБ реши да защити и подалия оставка заради скандала с апартаментите зам.-министър на спорта Ваня Колева, на която е кумувал. Отново обясни, че съпругът ѝ имал успешен бизнес от 20 години и оттогава била клиент на "Артекс".

"Сега отново са станали клиент на "Артекс". Какво е нарушението в това? Бихте ли ми казали? Всеки си определя какво решение да взима в неговото семейство и какво да направи", каза той.

Смятате ли, че позицията и постовете имат значение за нас?

Основното му послание беше: "Не трябва да се говори в никакъв случай, че има и минимално разделение в ГЕРБ".

При кацането му на летището в София Цветанов каза пред чакащите го медии, че вече е взел "конкретно решение за себе си", което е обсъдил с жена си, но първо ще съобщи на Борисов. Той подчерта, че за него "ГЕРБ е кауза и остава лоялен на премиера".

"Винаги съм се ръководил от семейните ценности и в едно семейство, ако има развод, страдат децата", коментира Цветанов няколко часа по-късно и допълни: "Винаги съм изповядвал да сме екип. Ако взимаш решение под въздействието на емоции - правиш дупки и езера".

"Смятате ли, че 60-годишен мъж и 53-годишен мъж ще се държат като тийнеджъри и ще се оставят да ги разбиват. Имам чуваемост за мненията", коментира той на въпрос дали Борисов му оказал натиск за оставка.

Няма да има промяна в евролистата

Цветанов увери също, че няма да има размествания в евролистата на партията, която се очаква да бъде обявена в неделя. Заради напускането му се появиха и спекулации, че близките до него кандидати ще изпаднат от водещите места в листата. За такива се смятат настоящият еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът Ева Майдел. Преди скандала се очакваше Габриел да е водач, а Майдел – да е трета след евродепутата и зам.председател на ЕНП Андрей Ковачев.

Цветанов отрече да знае как ще бъде наредена листата, но заяви, че промени нямало да има.

Той ще се раздели и с поста си на постоянен представител в Управителния съвет на Европол. Подчерта, че това не означавало, че постът му "автоматично ще се заеме от друг българин".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?