От балета към второ действие на драмата:

Няма друга жена при Путин, уверяват от Кремъл. Хайде, де, подсмихват се на Запад

Владимир и Людмила Путини

"Цивилизованият развод" на Владимир и Людмила Путини послужи за повод на експертите да се замислят ще повлияе ли този факт на политическия имидж на руския лидер. Очевидно вдъхновени от декорите на събитието - известяването на развода от двойката по време на антракта на балета "Есмералда" в Кремълския дворец - някои коментатори прибегнаха до художествени сравнения.

"Възможно е това да не е последното действие на драмата. А че е драма, това е безспорно", каза за изданието Business FM специалният кореспондент на "Комерсант" Андрей Колесников. "Ние видяхме първото действие, въпросът е ще има ли второ. Има ли жена, заради която бе направено това", пита социологът Олга Криштановска, цитирана от The New York Times.

"Разбира се, тази новина е най-голямата и всичко останало бледнее на нейния фон", смята Колесников. "Това е много трудно решение и не всеки може да се реши на него. Може би ще има продължение, а може би - няма. Все пак това е частен въпрос, макар и пред президента, и разбира се, никой не обича, когато се коментира личният му живот".

Криштановска, която NYT представя като неформален съветник в Кремъл, казва: "Главният въпрос, интригата, не е в развода. А в това - ще се ожени ли пак Путин".

Русия е дълбоко консервативна държава, в която расте влиянието на православната църква, а популярността на Путин се дължи основно на подкрепата на жените на средна възраст, пише американският вестник. Той предполага, че част от електората едва ли ще реагира спокойно, ако до президента се появи нова млада жена.

Кремъл твърди, че до Путин няма друга жена.

В петък прессекретарят на президента Дмитрий Песков подчерта в ефира на радио "Ехото на Москва", че в живота на Владимир Путин няма друга жена. "Мога да кажа съвсем отговорно, че всичко друго по-скоро е в категорията на слуховете и сплетните", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Никак не е трудно да се погледне дори с неопитно око на работния график на президента и ще разберете, че животът му не е свързан по никакъв начин със семейния живот, той е по-скоро посветен на отговорността, която носи като държавен ръководител", каза Песков.

Той отбеляза, че дори датата на подаване на молбата за развод не е известна, пък и "това е абсолютно лична работа". Запитан с какво ще се занимава Людмила Путина след развода, Песков отбеляза, че това му е напълно неизвестно и предложи "да не навлизаме в личния живот".

Авторът на книгата за Путин: Той пое огромен риск

Каквато и да е причината, руският лидер "пое огромен риск", казва германският журналист Александър Рар, който написа няколко биографични книги за Путин. "Знаем, че руската църква ще замълчи. Но хората едва ли ще се отнесат към развода с разбиране. Разводът на държавен глава е винаги рискован, особено в Русия, където фигурата на президента се разглежда като символ на новата руска държавност", казва журналистът.

От гледна точка на руския политолог Алексей Мухин съобщението за развода е било избрано "много разумно" като време - дори да предизвика сензация, тя ще е кратка и президентът няма защо да се вълнува за рейтинга си, защото важни за него избори няма да има скоро.

Руските наблюдатели: "Путин призна, че е човек", вече "е женен само за Русия"

Много руски наблюдатели смятат, че разводът ще подобри имиджа на държавния глава. Олга Криштановска смята, че случилото се е "крачка по пътя на демокрацията". Тя обяснява, че Путин може да крие перипетиите на своя семеен живот колкото е нужно, но "предпочете да покаже, че също е човек, който може да бъде застигнат от неудача". "Той избра прозрачността", смята социологът.

В същия дух разсъждава общественичката Мария Гайдар: "Това е някаква крачка към истината. За съжаление, хората понякога се развеждат, включително и държавниците. Това проста е признание, че всички сме хора".

Според политолога Владимир Слатинов Путин е "проявил мъжество в човешки план". Вероятно решението му е било много трудно, защото Путин е политик, за когото темата за личния живот е скрита", каза той пред РИА Новости. "Сега ще е интересно да бъде наблюдаван новият му образ на държавен ръководител - на ръководител, който работи за страната си, мисли за страната си и е женен за нея", добави експертът.

На Запад причината за развода виждат в "любовта на Путин към жените" и "грубостта към жена му

Ако руските експерти се мъчат да са пределно предпазливи и коректни към такава деликатна тема като личния живот на президента, много западни издания си позволяват критики и и дори сарказъм. Част от изданията, дори сериозни, възкресяват старите слухове за връзката на Путин с гимнастичката Алина Кабаева като отново я сватосват за руския президент.

The Daily Telegraph пише в заглавие: "Рухна бракът на Владимир Путин, дали не е заради една гимнастичка". Вестникът тиражира слуховете, че Людмила Путина прекарва по-голямата част от времето си "далеч от Кремъл в държавно имение на стойност 1 милион лири близо до границата с Естония".

Друг британски вестник - The Guardian, посочва сред причините за развода възможните увлечения на руския лидер по други жени, сред които се отличава Кабаева.

На свой ред The Daily Mail припомня за сексапилната провалила се шпионка Ана Чапман, която, според клюките, по едно време бе "дама на сърцето" на Путин.

Други издания оставят настрана любовните догадки. The Washington Post се съмнява в публичните обяснения на Людмила Путина, която между другото казва, че не обича публичността и полетите за нея са мъчителни. Съпровождайки това с ехиден коментар в духа: "ако имаше неудобства с полетите, не трябваше ли доста по-рано да се разведе", вестникът посочва "несъответствията" и напомня, че преди да стане жена на Путин Людмила е била стюардеса по вътрешните линии на "Аерофлот".

"Вероятно това е вежлив жест, който ѝ позволява да излезе от ситуацията с достойнство", казва авторът на текста.

Още по-остър коментар е публикуван във влиятелния The Los Angeles Times. Авторите на публикацията за развода на двойката намекват, че отговорност за краха на брака носи руският президент, който бил непрекъснато груб с жена си. Като доказателство се цитират откъси от книгата от 2002 г. "Владимир Путин. Пътят към властта" на Олег Блоцки, в която Людмила Александровна многократно се оплаква от мъжа си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?