Няма форсмажорни обстоятелства при аварията на тока в София, твърди член на ДКЕВР

Голямата авария в електроснабдяването на част от София в понеделник не се дължи на форсмажорни обстоятелства, както казват от електроснабдителното предприятие ЧЕЗ. това смята членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

В понеделник авария на кабел в подстанцията остави без ток за три часа половин София и парализира електротранспорта. Спряха банкови клонове, затворени бяха магазини, доставчици на интернет изключиха клиентите си.

От ЧЕЗ обясниха аварията с форсмажорни обстоятелства, защото нямали вина, че 110-киловолтов кабел е аварирал и е последвало автоматично изключване на подстанцията. След това от компанията допълниха, че не е правен ремонт на авариралото съоръжение от 30 години и изолацията на кабела била износена.

Под форсмажор се разбират природни бедствия - земетресения, наводнения, силни ветрове и други, както и социални явления като война, стачки и други ситуации, които препятстват извършването на определени действия, продължи обяснението във вторник членът на ДКЕВР Божков.

Вчерашната авария в електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ не е такава - тя се е случила при заработване на защита в измерителни трансформатори, предизвикана от по-голямото натоварване на кабел при подготовка на ремонтни работи в мрежата на ЧЕЗ, посочи членът на ДКЕВР.

Анализ на аварията вероятно ще бъде извършен от дружеството, в момента в ДКЕВР обмисляме да изискаме информация и анализ за аварията във връзка с лицензионния одит, които извършваме в ЕРП-то, каза още Божков.

По думите му потребителите, ако се считат ощетени с имуществени и неимуществени вреди заради вчерашната авария, могат да предприемат съдебни искове към ЧЕЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?