Правителството отпусна половин милион лева заради притока на бежанци

Няма искания България да подкрепи или участва във военна операция в Сирия

Вигенин: Трябва да се активизират политическите усилия за решаване на кризата

Кристиан Вигенин. Сн: БГНЕС

Няма искания към България за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, съобщи външният министър Кристиан Вигенин в сряда.

Той посочи, че според България "най-доброто решение" е да има резолюция от Съвета за сигурност на ООН и активизиране на политическите усилия за решаване на кризата. Вигенин обаче отново не коментира конкретно дали страната ни би подкрепила военен отговор на информациите, че силите на президента Башар Асад са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ.

"Няма решения за военна операция затова не бива да правим спекулации за евентуално наше участие. Ако бъде поискано наше съдействие, ще вземем решение", каза Вигенин.

САЩ и западните им съюзници подготвят военен удар срещу цели в Сирия, като според информации в международните медии той може да се случи и без мандат на ООН заради съпротивата на Русия и Китай.

Вигенин заяви, че България ще изчака разследването на инспекторите на ООН в Сирия и след това ще планира позициите си. САЩ и Великобритания обявиха категорично, че режимът на Асад стои зад химическата атака.

Той припомни още, че разговори по темата се провеждат и в НАТО, а в началото на септември и външните министри на ЕС ще се съберат, за да обсъдят кризата в Сирия.

В петък ще бъде свикано заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което също ще обсъди българското поведение по отношение на Сирия, както и засиления поток на бежанци към България.

Вигенин съобщи, че правителството е решило да бъдат отпуснати допълнително 565 хил. лв. на центровете за настаняване на бежанци, което ще позволи да бъде увеличен капацитетът им с още около 500 места.

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор, като те са запълнени.

На този етап данните не показват вероятност за бежанска вълна, каза Вигенин, но същевременно посочи, че за първите 7 месеца на тази година броят на подадените молби за закрила се е увеличил близо пет пъти и към момента те са 2320.

Прието е да се смята, че за бежанска вълна може да се говори, когато границата за едно денонощие бъде премината от 500 бежанци на денонощие. От месеци насам почти всекидневно МВР съобщава за десетки, влезли в страната, нелегални имигранти.

Директорът на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов заяви в сряда пред БНР, че над 3 хиляди души са задържани при опит да влязат нелегално у нас от Турция от началото на годината.

Основната част от тези хора са бежанци от Сирия. От година насам обаче в България нелегално влизат и граждани на африкански държави - най-често Мали, Еритрея, Гана и Конго. Повечето от тях са с крайна цел Западна Европа. Цената, която тези хора плащат на каналджиите, за да ги вкарат у нас, е между 600 и 1000 долара.

В сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров извърши инспекция по българо-турската граница.

"Разгърнати са сили и техника по границата, повишени са въздушното наблюдение и оперативните мерки", заяви Лазаров.

Toй отбеляза, че близо 1600 от задържаните са сирийски граждани. За сравнение, през същия период на миналата година незаконно влезлите у нас са с около 50 процента по-малко, а сирийците са били близо 200.

Началникът на специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец Красимир Иванов от своя страна съобщи, че през миналата година около 30 на сто от чужденците са пожелали да се върнат обратно в собствената си страна или да отидат в трета сигурна страна.

"Тогава работеше българо-турската смесена комисия и тези, които желаеха, се връщаха в Турция. Някои от тях имаха билети за пътуване - например за Еквадор, и си отиваха. Но от 2 декември миналата година турската страна спря да приема чужди граждани, с изключение само на нейните", отбеляза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?