Няма как да бъдат издадени смъртни актове на жертвите от взривения завод

Няма как да бъдат издадени смъртни актове на жертвите от взривения завод

Към момента няма как да бъдат издадени смъртни актове на жертвите от взрива в село Горни Лом, не се коментира и въпросът за организиране на погребения, коментира кметът община Чупрене Ваньо Костин в петък, денят на национален траур в памет на 15-те загинали.

"За да бъдат издадени смъртни актове, трябва да има намерен генетичен материал. В лошия случай предмети, които да бъдат разпознати от близките. Такава е съдебната практика. Ако не бъде намерено нищо, по закон трябва да се изчакат пет години. Тези хора през това време се водят за безследно изчезнали и чак тогава вече може да има решение на съда и да бъдат издадени смъртни актове", обясни Ваньо Костин.


"Тази сутрин влязоха екипи на следствието под надзора на наблюдаващ прокурор и се започва оглед на място. Не се знае колко ще продължи той. Ако бъдат намерени предмети или останки на част от хората, ще се върви към анализ, ДНК експертиза, разпознаване на предмети от близки и обявяване на изчезналите за починали...На този етап никой не може да издаде актове за смърт, докато не намерим предмети или ДНК материал".

Смъртният акт е нужен на близките за погребение, за прехвърляне на имоти и други административни процедури. Без него наследниците не могат да получат наследство, социални помощи, не може да се получи и наследствена пенсия за децата. Починалият фактически не е починал пред държавата, а това от своя страна означава, че ако на негово име има кредит или други задължения, се трупат лихви и следват наказания.

Общинският съвет в Чупрене гласува на извънредно заседание да бъдат отпуснати по 2500 лева на семействата от общината, чиито близки загинаха в завода за боеприпаси в Горни Лом.
Ще бъде открита и национална набирателна сметка, по която ще се събират средства за 15-те пострадали семейства. Те ще получат и дърва за огрев за зимата.


За семействата е предвидено и осигуряване на личен асистент, който те ще получат чрез социалното министерство. По програми за временна заетост ще се осигури и работа за местните жители.


Започва и процедура, по която ще бъде осигурена пенсия на децата на загиналите.

Споделяне

Още по темата

Още от България