Няма какво да се направи – престъпления за безстопанственост ще останат ненаказани

Не може нищо да се направи с приетия от предишния парламент закон за амнистията, според който извършени до 1 юли 2008 г. деяния за непредпазлива безстопанственост, наказуеми със затвор до 5 години, няма да бъдат наказвани. Това повториха министърът на правосъдието Маргарита Попова и зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов в неделя пред БНР.

Обосновавайки необходимостта от съвременна и европейска наказателно – правна политика, министър Попова посочи, че в момента има "явен дисбаланс" при гарантиране правата на личността и на публичния интерес. Според нея пример за такъв дисбаланс е и приетият през март закон за амнистията.

"Законът обхваща три групи престъпления, за две от които мисля, че е съвсем логичен и необходим да бъде прилаган. Но по отношение на непредпазливите деяния,... в които влиза и част от стопанската престъпност, за мен е абсолютно нелогично да бъдат амнистирани. Защото за мен лично, като прокурор никакво основание за това", каза Джамбазов.

Това е действащ закон и при всички положения неговите последици ще бъдат прилагани, независимо от това дали ни се иска или не, допълни той.

Виновниците за всички деяния за непредпазлива безстопанственост преди 1 юли 2008 г., на практика няма да могат да понесат своята отговорност за това, което са извършвали, каза Джамбазов.

"За съжаление, нищо не може да се направи според мен към момента", посочи той и уточни, че има принцип в наказателното право, когато са налице два различни закона, да се прилага по-благоприятният.

Това означава, че голяма част от престъпленията, извършени от управлението на тройната коалиция, ще останат ненаказани. Маргарита Попова каза, че включването на този тип престъпления в амнистията стана в чувствителен момент, когато се изнасяха много факти за злоупотреби и така законът неглижира обществения и държавния интерес.

По отношение на едно от делата от голям обществен интерес, прокурор Джамбазов изрази очакване до края на август да бъде предявено обвинението към едрия бизнесмен Христо Ковачки, който трябва да отговоря пред съда за данъчни измами в размер на 16 млн. лв.

Джамбазов каза в отговор на въпрос, че законът предвижда две хипотези за споразумение. Едната е свързана с възможността за съкратено съкратено следствие, която допуска всеки подсъдим да постигне наказание под предвидения минимум.

Друга възможност касае специално данъчните престъпления и предвижда намаляване на наказанието, ако бъдат възстановени задълженията в бюджета.

Министър Попова отказа да коментира по какъвто и да е начин друг скандален случай – делото "Борилски", което наново се преразглежда в България под натиск от Франция, като в същото време се очаква в Париж да тръгне паралелен процес.

"Аз се надявам нещата да приключат без срив на българската правосъдна система, която бих искал да върви към усъвършенстване", коментира лаконично Попова пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?