Няма кандидати да купят три лъвчета от разградския зоопарк

Не се явиха кандидат-купувачи на публичният търг с тайно наддаване за трите лъвчета от разградския зоопарк. Търгът за продажбата на лъвчетата трябваше да се проведе във вторник. Началната тръжна цена бе 1800 лева без ДДС, по 600 лева за всяко едно от тях, съобщи БТА.

Юрисконсултът в отдел "Земеделие" на община Разград Сабри Дурльов обясни, че няма нито един подаден документ за участие в търга, бил е закупен само един комплект с документи, но не се знае от кого. Той отбеляза, че на 18 декември предстои да се проведе повторен публичен търг.

Процедурата за продажба на лъвчетата стартира след проявен интерес от страна на цирк "Балкански". По думите на главният експерт "Земеделие и стопанска дейност" в община Разград д-р Михаил Балтаджиев обаче циркът не може да участва в търга, тъй като Законът за закрила на животните позволявал продажба на лъвчета само на зоопаркове и на спасителни центрове.

Трите лъвчета са от мъжки пол и са родени на 14 юли от лъвицата Рая. С тях общият брой на лъвовете в разградския зоопарк наброява седем и от общината изразиха притеснения, че няма да се справят с изхранването.

Освен това заявиха, че няма да имат възможност да осигурят и отделни помещения за животните.

Днес обаче Балтаджиев каза, че след като мине и повторният търг на 18 декември, общината ще реши какво да направи с лъвчетата.

Той бе убеден, че общината няма да изостави животните, ако се наложи ще изгради и отделни клетки за тях, ще осигури и необходимите средства за изхранването им.

Споделяне

Още от България