Няма кой да направи експертиза на бившия прокурор Славчо Кържев

Няма кой да направи експертиза на бившия прокурор Славчо Кържев
Липсата на сърдечно-съдови хирурзи във Военно-медицинска академия (ВМА) стана причина за поредното отлагане на делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Той има проблеми със сърцето и Софийския градски съд (СГС) поискаха медици от ВМА да му направят експертиза. Във вторник обаче в съдебната зала стана ясно, че лечебното заведение не разполага със съответните специалисти.  

Заради това съдът се обърна към Трета градска болница. Пред магистратите не се яви нито един от призованите свидетели. Те ще бъдат поканени и на следващото заседание.

Бившият прокурор Кържев е обвинен, че от 1 април до 9 юни 2004 г. е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов.

За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лв. и 56 ст.

Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

Кържев има репутация на човек, предизвикал множество брожения в прокуратурата по време на емблематичното управление на покойния вече Иван Татарчев и след това на Никола Филчев. Отстраняването на Кържев безуспешно във времето са искали бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор Иван Петров.

Трябва да се отбележи, че прокуратурата все още няма спечелено дело срещу бивши свои кадри, които бяха изправени на съд с идването на Борис Велчев.

Споделяне

Още от България