Няма конфликт на интереси сред министри и депутати

Забавянето на декларациите за конфликт на интереси на министри не се дължи на тяхна субективна вина, а на липса на координация и на вина на администрацията.

Това каза в четвъртък след заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика нейният председател Димо Гяуров от "Синята коалиция".

Министрите са подали декларациите си в законовия срок в администрацията на Министерския съвет, но забавянето е дошло от проверка за съответствието на декларираните данни, обясни той.

Бившият председател на комисията Яне Янев, който се прости с поста поради разпадането на парламентарната му група, обяви, че шест от министрите са попълнили декларациите си невярно, което е престъпление по Наказателния кодекс и е несъвместимо с заеманата длъжност, съгласно Закона за администрацията.

Гяуров обясни, че комисията не смята, че има конфликт на интереси по сигнала на "Коалиция за България" срещу съпредседателя на групата на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя е попълнила своята декларация коректно в частта за банковите ѝ задължения и няма законови основания за преписка срещу нея, каза Гяуров.

Социалистите твърдяха, че Фидосова с депутатската си заплата няма как да покрива вноските по кредитите, които обслужва.

Споделяне

Още от България